– Måseplagen er mye mindre enn før. Tiltakene våre virker, sier Tore Sæternes, enhetsleder for Byutvikling, Tromsø kommune.

Han får full støtte fra Ragnar Aase, sokneprest i Domkirken, og Jan Klev, en av to eiere av Vertshuset Skarven AS.

– Fuglene er blitt merkbart færre og Kirkeparken mye reinere enn før. Kommunen har intensivert reinholdet, i tillegg spyler vi selv vekk fugleskitt av og til, sier Aase.

Sultet ut

I praksis sultes fuglene ut av sentrum. I fjor vår plasserte Byutvikling ut nærmere 30 søppelkasser i Tromsø sentrum. Søppelbøttene i Kirkeparken fikk gummilokk for å hindre måsen i å nå avfallet. I tillegg ble det satt opp skilt som oppfordrer folk til å ikke mate måsene.

– Vi har også intensivert reingjøringen av sentrum. Alt i alt koster tiltakene våre vel en millioner kroner i året, sier Sæternes.

Tiltakene virker. Kirkeparken var i går nesten fri for både duer og måser, det til tross for at benkene var fulle av folk.

Dritbomber

– Måsene er ikke blitt borte, bare mindre synlige. Da de ved nabobordet forlot, var måsene i løpet av sekunder, sier Siv Jenssen og Eilen Moen. De to nøt oppholdsværet med kaffe utenfor Solid.

– Måsene er en plage for oss. Når gjesten forlater, stuper måsene ned på bordet og velter kopper og glass for å nå restene, sier John-Harald Johnsen, eier av Solid.

Ofte er utstedets toalett redningen for fortvilte turister og bysbarn truffet av en skikkelig måsedrittladning fra oven.

Stopper tyvene med nylon

– De er fremdeles for mange og for lavflygende for min smak. Jeg måtte nærmest vifte måsen vekk fra ansiktet tre ganger på veien gjennom Storgata, sier Skarvengjest Maya Brekkland.

Hun var som i de andre utegjestene helt usjenert av måsene. Det takket være Jan Klev, en av Vertshuset Skarvens to eiere.

– Hemmeligheten er nylontråd. Måsene er forsiktige, og sørger alltid for at de har en fluktmulighet. De flyr ikke under nylontråden, sier Klev.

Kaffebønna adopterte ideen med nylontråd for flere år siden.

– Men i år har vi ikke fått opp trådene ennå. Opp skal de, for i det siste har vi vært plaget av måsen, sier Bjørn Helberg, innehaver av Kaffebønna.

DEBATT: Er tiltakene nok?