Mikkel ønsker samisk hus

Artikkelen er over 8 år gammel

Her er Mikkels Tromsø-drøm. DEBATT: Hva synes du om forslaget? Si din mening her!

DEL

SK4417 TROMSØ-OSLO (Nordlys): Mikkel Gaup mener et Samisk hus kan være et alternativ til det samiske språkområdet - og at Tromsø fortsatt er en hjertevarm by.

I går deltok Gaup i NRKs direktesendte debatt om forvaltningsområdet for samisk språk.

LES OM NRK-DEBATTEN: – Usaklig og usmakelig

På flyet fra Tromsø til Oslo forteller den kjente skuespilleren og kulturarbeideren Nordlys om sin drøm for Tromsø: Et eget samisk hus, der den samiske kulturen kan dyrkes og spres.

Samisk møtested

- Det vil kunne være et møtested der alt det samiske samles. Vi vil kunne ha en samisk restaurant, en scene hvor Mari Boine kommer for å holde konserter, samiske språkkurs, og generelt et sted der man vil kunne møte det samiske og snakke samisk sammen.

- Barnehager vil kunne inviteres dit for at barna i Tromsø tidlig skal bli introdusert for det samiske. Slik vil vi kunne spre mer kunnskap om det samiske.

Når kampen om forvaltningsområdet nå er tapt, og de borgerlige nå lover å se på tiltak for å styrke det samiske i Tromsø, mener han et slikt hus vil kunne være et alternativ.

- Og turistene ville nytt godt av det. Mange turister som kommer til Tromsø er interessert i det samiske. Her vil de ikke bare få servert tørrfisk, men ekte margebein, smiler han.

Kritiserer Sametinget

Som leder i Oslo Sami Searvii - en samisk interesseorganisasjon i Oslo - opplever han nå at det samiske huset i Oslo legges ned. Han mener Sametinget ikke gjør nok for å bevare og utvikle positive tiltak i dag.

- Jeg synes godt at Sametinget kan være mer offensive for å støtte opp om den type tiltak. De mottar mange millioner for å gjøre det i dag, sier Gaup.

- Tromsø fortsatt samisk sentrum

Til tross for at han mener det er trist at søknaden om å innlemmes i forvaltningsområdet ble trukket, mener Gaup - i motsetning til flere kritikere - at Tromsø fortsatt er en hjertevarm by.

- Det blir galt å si at vedtaket og denne debatten har ødelagt Tromsøs status. Jeg opplever fortsatt Tromsø som en hjertevarm by, og er naturlig samisk sentrum i nord, sier Gaup.

- Vedtaket tror jeg først og fremst dreier seg om uvitenhet når de gjelder viktigheten av å bevare samisk språk. Hvor mye penger er egentlig et språk verdt? Jeg tror utfallet kunne blitt et annet dersom ordføreren for 30 år siden besøkte samisk hus mens han gikk i barnehagen, avslutter Mikkel Gaup med et smil.

Artikkeltags