Gå til sidens hovedinnhold

Mener vogntogsjåfører gambler med andres liv

Artikkelen er over 7 år gammel

Nå skal flere kontrolleres...

Fra 15. oktober til 21. november kontrollerte Statens vegvesen 1299 vogntog og trailere i Nord-Norge. Av disse fikk 236, i overkant av 18%, kjøreforbud. Regelbruddene knyttet til teknisk stand, kjøre- og hviletid eller sikring av last var rett og slett så grove at vegvesenet ikke ville ha dem på veien.

Seksjonsjef i utekontrollen hos Statens vegvesen region nord, Frits Karslen, mener tallet er alt for høyt. Han og hans menn har hatt mye å gjøre den siste tiden.

- Den tendensen vi ser er at de første to ukene av vinteren er det ille, men det blir bedre etterhvert. Sjåførene skjønner at de er nødt til å overholde reglene for å ikke bli stoppet, sier Karlsen.

Han bemerker spesielt at det ofte slurves med dekkutrustningen på tilhengere.

- Tar sjanser med andres liv

- De (sjåførene, journ.anm.) tar jo sjanser med andre trafikkanters, og deres egne liv. At en såpass stor andel av hengerne, nesten 25%, har fått kjøreforbud, det er vi ikke fornøyd med. Det er betenkelig at en så stor andel kjører rundt uten tilstrekkelig sikring, sier Karlsen.

Tallet er litt lavere når det kommer til motorvogner, men forskjellen er ikke stor. Litt over 18% av alle kontrollerte motorvogner har fått kjøreforbud. Karslen mener det er mange som ikke er sitt ansvar bevisst.

- De tankene har vi hatt lenge og det er først og fremst at det er noen som ikke tar det ansvaret de har. Så har vi også tanker om at en del av transportørene er presset, det går ut over sikkerheten, sier han.

- Når det først smeller kan det bli en skikkelig smell. Det er snakk om 50 tonn som er i bevegelse - alt det treffer på kan jo bli skikkelig knust. Det går jo mange vogntog som ikke havner i ulykker eller står fast, men vi skulle gjerne sett at flere tok mer ansvar, sier han.

Ingen slipper unna

Den siste tiden har det vært flere medieoppslag om at utenlandske vogntog som blir bøtelagt i Norge ikke gjør opp for seg og at politiet ikke klarer å spore opp sjåføren i etterkant. Dette skjer ikke i Nord-Norge, kan Karlsen berolige.

Region nord har fått på plass en avtale med politidistriktene i Nord-Norge som innebærer at vegvesenets kontrollører tar kontakt med politiet og får ferdigbehandlet boten før de lar kjøretøyet fortsette.

- Dette skjer mens vogntoget står på kontrollplassent. Vogntoget må vente og få gjort opp for seg før de får kjøre videre. Vi har ikke det problemet med at "han fra Estland" får kjøre videre og at politiet ikke får tak i ham, forteller Karlsen.

Blir flere kontroller

Karlsen lover at de nå intensiverer kontrollen av tunge kjøretøy på de nordnorske veiene. Denne helga er det 18 kontrollører ute på veiene. Fra mandag av vil de flytte personell fra kontrollhallene til utekontrollen. Da vil kontrollstyrken i Nord-Norge bestå av omlag 30 mann.

- Vi skal jobbe ekstra overtid og vi skal stå på slik at det virkelig merkes at Statens vegvesen arbeider for å unngå vogntogulykker, sier Karlsen.

Kommentarer til denne saken