Mattilsynet avlivet 77 dyr på gård

Torkjell Andersen, regiondirektør i Mattilsynet.

Torkjell Andersen, regiondirektør i Mattilsynet.

Artikkelen er over 6 år gammel

Dyrebeskyttelsen: - Hårreisende cowboytakter. Mattilsynet: - Kritiske forhold på gården.

DEL

Onsdag 14. november aksjonerte Mattilsynet og politiet mot en gård i Iversfjord i Gamvik kommune.

Mens tre politimenn holdt vakt, rykket fire veterinærer fra Mattilsynet inn på gården, og avlivet totalt 77 dyr. Blant disse var 10 kaniner, fire degus, seks hetterotter, 14 katter, seks miniatyrhunder, flre større hunder, 13 valper og en rekke fugler, skrev Finnmarken i sin papirutgave onsdag i forrige uke.

Også i februar 2006 aksjonerte Mattilsynet mot samme gård. Da ble det avlivet over 50 dyr, de fleste hunder.

- Hårreisende oppførsel

Nå reagerer Dyrebeskyttelsens leder for Vadsø og omegn, Linda Bardosen, sterkt på at det ikke denne gang ble gjort forsøk på å omplassere dyrene før avliving ble gjennomført.

- Dette er rett og slett hårreisende oppførsel fra Mattilsynets side. Vi er tre forskjellige avdelinger av Dyrebeskyttelsen i Finnmark, ingen av oss har blitt kontaktet i forhold til omplassering av disse dyrene. Dette er skikkelig cowboytakter fra Mattilsynets side og vi kan ikke la være å reagere på en slik oppførsel, sier Bardosen til Nordlys.

Bardosen presiserer at hun ikke kjenner til alle detaljer i denne saken, men har likevel ikke forståelse for at ikke ble gjort forsøk på omplassering av disse dyrene før avliving ble gjennomført.

- Vi har et godt nettverk for omplassering og kan bidra med veldig mye i forhold til slike situasjoner. Omplassering må være å foretrekke foran en slik masseslakt av dyr, mener hun, og sier videre at hun har forsøkt å kontakte Mattilsynet i forhold til saken i ettertid - uten å lykkes.

Taushetsbelagte opplysninger

Til Nordlys opplyser regiondirektør i Mattilsynet, Torkjell Andersen, bakgrunnen for avlivelsene er taushetsbelagt.

- I forhold til denne saken er det personlige forhold som ligger til grunn for aksjonen. Derfor blir også detaljene rundt denne saken underlagt taushetsplikten. Men jeg kan si at det har dreide seg om forhold på gården som var såpass kritiske at vi ikke så det som hensiktsmessig eller forsvarlig å sette i gang en omplasseringsprosess.

Andersen forteller videre at Mattilsynet har hatt gården under oppsikt i lang tid.

- Vi har fulgt dyreholdet på denne gården tett i lang tid, og når vi reagerer såpass kraftig som vi gjør denne gangen, så er det fordi det ligger gode grunner til inngripen.

- Stemmer det at man så sent som i 2006 aksjonerte mot samme gård grunnet lignende forhold? Hvordan er det da mulig at man igjen da har kunnet få drive med dyrehold bare seks år etter at over 50 dyr ble avlivet der?

- Dette har med introduksjonen av den nye dyrevernsloven som kom i 2010. Den gamle dyrevernsloven gav blant annet ikke mulighet for å fatte vedtak om aktivitetsnekt, noe den nye gjør. I forhold til gården vi nå har aksjonert på nytt mot, ligger det vel i kortene at et vedtak om aktivitetsnekt er noe vi vil vurdere i dette tilfellet, sier Andersen til Nordlys.

Avlivet feil hest

Under aksjonen onsdag 14. ble det blant annet avlivet en hest som ikke skulle ha blitt avlivet.

Dette skapte i ettertid sterke reaksjoner fra blant annet hestens eier, Wenche Jensen.

- Det er rett og slett grusomt. Nå må jeg forklare min datter om hva som har skjedd. Hvordan skal man egentlig forklare sånne ting til et barn? sa Jensen da.

LES MER: Mattilsynet avlivet feil hest

Jensen fikk i ettertid en beklagelse fra Mattilsynet ved regiondirektør Andersen.

Til Nordlys forklarer Andersen nå at de har sett nærmere på saken for å finne ut hva som gikk galt da.

- Det viser seg at eieren selv ikke kunne komme for å hente hesten, men i stedet for sendte en medhjelper som skulle peke ut hesten. Da heller ikke denne medhjelperen var i stand til kjenne igjen hesten, skjedde det altså en beklagelig feil, sier Andersen, og føyer til at han mener at hendelsen har blitt ensidig belyst i media.

Artikkeltags