Måtte grave seg ned - fire timer seinere var de i sikkerhet

KOM SEG SELV NED: Syv finske skikjørere måtte grave seg ned da de møtte på dårlig vær på tur i Lyngen. Da været klarnet, kom de seg selv ned til bygda.

KOM SEG SELV NED: Syv finske skikjørere måtte grave seg ned da de møtte på dårlig vær på tur i Lyngen. Da været klarnet, kom de seg selv ned til bygda. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Syv skiturister måtte grave seg ned i fjellet på Nord-Lenangen i Lyngen kommune. Turfølget, som besto av finske statsborgere, ble overrasket av dårlig vær, og klarte ikke å ta seg ned fra fjellet Storgalten i Lyngen.

Nærmere fire timer etter at politiet fikk første melding om hendelsen, kunne redningsaksjonen avblåses.

«Alle er i god behold og uskadd», opplyser Troms politidistrikt på Twitter.

Hovedredningssentralen ble raskt koblet inn, men valgte å ikke sende redningshelikopter på grunn av værforholdene.

- Det er syv finske skiløpere som er blitt overrasket av været, sa Tor Erik Torkelsen ved Hovedredningssentralen (HRS) i Nord-Norge til Nordlys mandag ettermiddag.

- Norsk folkehjelp og Røde Kors er på vei til området, men det er dårlige værforhold i området.

Dårlig vær

Kombinasjonen sterk vind og snøbyger gjorde redningsarbeidet vanskelig. Mannskaper fra Røde Kors og Norsk folkehjelp måtte gjøre en fortløpende vurdering av værforholdene.

- Både værforholdene og skredfaren må vurderes, før man eventuelt går inn i området, opplyste Torkelsen ved Hovedredningssentralen.

- Vi vet ikke hundre prosent sikkert hvor de syv befinner seg. Så vidt vi vet, har de ikke utstyr på seg som gir oss nøyaktig sted. Det vi vet er at det er et fjellmassiv i området, og at de trolig befinner seg i nærheten av Storgalten.

Yngve Johansen er en av de nærmeste naboene til det mektige fjellet Storgalten. Han møtte på flere av finlenderne i turfølget.

- Det var i god behold, sier Johansen til Nordlys.

Kontakt via mobiltelefon

Politiet hadde hele tiden kontakt med turfølget på mobiltelefon.

- Vi har vært i kontakt via to telefoner, og vi har gitt beskjed om at disse ikke brukes for å spare strøm, sa operasjonsleder Gaute Hoff ved Troms politidistrikt.

Nabo Johansen fortalte til Nordlys at noen av vennene til de syv skikjørerne som ble sittende værfast på fjellet, klarte å ta seg ned til bygda tidligere mandag.

- Vi kan bekrefte at det er noen skiturister som har tatt seg ned til bygda. Men det vi forholder oss til er de syv som er på fjellet, sa operasjonsleder Hoff.

Til slutt kom også de seg helskinnet ned til et ettsifret antall høydemeter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken