Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim ble natt til tirsdag fløyet inn til Sydpolen for å rekke den store markeringen av Nansen-Amundsenåret som er onsdag.

Resten av den Tromsø-baserte ekspedisjonen, Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle, fortsetter på ski inn til polpunktet, melder NRK.

Sent mandag tok et småfly av fra Sydpolen. En knapp time senere var det tilbake med to av deltakerne fra Jubileumsekspedisjonen Sørpolen 1911-2011.

Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim brøt løpet mot polen bare 80 kilometer fra målet. Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle fortsetter. De fire har, som første ekspedisjon siden Amundsen, fulgt polarheltens rute så nøyaktig som mulig.

Ekstrem kulde

– Vi gjorde det vi kunne for å nå polen til hundreårsmarkeringen. I natt, etter noen døgn hvor vi kun har hvilt et par timer, forsto vi at det ikke gikk. Det skulle gå matematisk, men det gikk ikke fysisk. Da blir jo matematikken uinteressant, sier Jan-Gunnar Winther.

En anelse skuffet, men mest stolt over å ha gjennomført seks ukers beinhard skitur i ekstrem kulde. For Winther, som direktør ved Norsk Polarinstitutt, er det viktig å være til stede på Sydpolen 14. desember. Da er det hundre år siden Roald Amundsen og hans menn nådde polen som de første i verden. Det skal markeres med fest og taler.

Jubileumsekspedisjonen kom i gang to uker for sent fordi været gjorde det umulig å bli fløyet til Antarktis. Dessuten ble de sterkt forsinket da de kom opp på det antarktiske platå hvor det var ekstrem motvind og over 30 kuldegrader. Likevel har de kun hatt to hviledager. De siste par ukene har de hatt svært dårlig føre. Antarktis' nysnø er noe av det tråeste som finnes å gå på. Amundsen kalte det fiskelim.

– Selv om vi to nå ble fløyet inn, har ekspedisjonen vært svært vellykket. Den har skapt interesse for polarhistorien. Etter seks ukers vanvittig slit er det en uviktig detalj at vi flys inn de siste 80 kilometerne, sier Winther.

LES MER: Trøbbel mot polpunktet

- Det er med blandete følelser vi står på Sydpolen. Det var ikke sånn vi hadde håpet å ankomme Sydpolen, sier Aasheim til NRK.

- Det er fint å være her, men vi skulle gjerne kommet hit på ski, sier han videre.

Flere av polekspedisjonene som skulle gått helt til Sydpolen, blir nå hentet og fløyet inn til polpunktet. Noen fordi det blåser for lite, andre fordi de ikke orket mer og noen for å rekke markeringen onsdag.

Stoltenberg på pless

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er allerede på plass på Sydpolen. Han skal etter planen delta i markeringen av at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde klodens sørligste punkt.

Stoltenberg ble fløyet til Sydpolen søndag kveld norsk tid med en Hercules-maskin som har ski å lande med. Han ble møtt ved flystripen av en større delegasjon fra de 250 menneskene som bor på Sydpolen.

– En viktig del av Norges nasjonale identitet ble skapt i isen. Av Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Carsten Egeberg Borchgrevink og alle som var med dem. Jeg er her for å hedre en av dem, sa statsministeren.

Hedrer Amundsen

Det er første gang en norsk statsminister besøker polpunktet og den amerikanske Amundsen-Scott South Pole Station. I tre dager skal han lære om forskningen som foregår – men først og fremst skal han hedre Amundsens bragd.

– Dette var en bragd og en svært viktig historisk begivenhet for den unge nasjonen Norge. Sydpolekspedisjonen ble en del av vår nasjonale identitet, sa statsministeren som mener Norge har et spesielt ansvar for å hedre polarheltene og Amundsen spesielt.

Besøker stasjoner

På selve jubileumsdagen skal statsministeren lede en markering ved den seremonielle polen som omkranses av flaggene til de 12 landene som i 1959 undertegnet Antarktistraktaten.

Den 15. desember reiser Stoltenberg fra Sydpolen. På vei ut besøker han to forskningsstasjoner, den newzealandske Scott-basen og den amerikanske McMurdobasen.