Martin Brox (19) fra Balsfjord, gikk i vår ut av naturbrukslinja ved Gibostad videregående skole på Senja.

Brox, som dermed er utdannet agronom, kjøpte allerede etter fem måneder sin egen gård på Malangseidet.

- Vi fikk mye praktisk lærdom om gårdsbruk på landbruksskolen. Det var med på å gjøre meg litt betatt av landbruket, så da det i oktober sto et bruk til salgs, slo jeg til, sier Brox til Nordlys.

Fikk lån fra Innovasjon Norge

Men det er ikke helt enkelt for en 19-åring uten startkapital å få lån til å kjøpe gårdsbruk. Brox måtte gjennom Innovasjon Norge for å få det til.

- Det fungerer på samme måte som et vanlig lån som jeg betaler tilbake etter hvert. Jeg synes det er veldig tøft gjort at de tør å satse på unge bønder som meg.

Han har den siste måneden jobbet hardt for å gjøre i stand gården som huser 100 sauer. I neste uke regner han med å flytte inn.

- Jeg har fått god hjelp fra foreldrene mine og kompiser til å male og gjøre i stand gårdsbruket.

Brox har tilbrakt mye tid på besteforeldrenes gård gjennom oppveksten, og sånn sett var naturbrukslinja et naturlig valg.

I fare for nedleggelse

Nå står den grønne naturbrukslinja i fare for å bli nedlagt. På grunn av store økonomiske problemer i fylkeskommunen, har fylkesrådet foreslått nedleggelse av flere linjetilbud i Troms.

Les mer: Slik vil de kutte i Troms-skolene

Her står blant annet naturbrukslinja i fare for å bli nedlagt. Forslaget er nå ute på høring, og avgjørelsen om hvilke linjer som blir nedlagt tas i fylkestinget 19. november.

Brox er redd en nedleggelse av naturbrukslinja vil føre til at det blir færre bønder og mindre matproduksjon i fylket.

- Jeg er redd for at det ikke står noen unge mennesker igjen med kompetanse som vil kjøpe og drive gårdene etter hvert som de eldre blir for gamle til å drive. Det vil i så fall gi færre gårder og mindre lokalprodusert mat i Troms, sier han.

- Denne utdanningen rekrutterer unge til å bli bønder. Uten mulighet til å få inngående kjennskap og kompetanse gjennom en slik utdanning, tror jeg få ungdommer fra fylket vil ønske å bli bønder.