Markus Rotvold er død

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

En av byens aller største tromsøpatrioter er borte.

DEL

Markus Rotvold (97) døde natt til fredag på Seminaret etter kort tids sykdom.

Han er Tromsøs grand old man. Til og med de fleste unge vet hvem han var. Når man har gått i Storgata noen ganger på formiddagene, har de fleste lagt merke til en eldre mann på en benk utenfor utestedet Solid med en kaffekopp og en røyk.

– Han hadde fast «kontortid» utenfor Solid mellom klokka 10 og 11 på formiddagen. Og der slo han gjerne av en prat med folk som kom forbi, forteller Kjell Arnesen, en av de som kjente Markus Rotvold godt.

Han var svært glad i byen sin. Hvis det var noe man lurte på om Tromsø nære historie, har Markus Rotvold vært en av de første kildene svært mange har henvendt seg til. Han hadde en fantastisk god lokalkunnskap om svært mye som har skjedd i byen. Markus Rotvold er født på Storgatbakken i Tromsø i 1914, samme år som første verdenskrig startet, og ville fylt 98 år i oktober i år.

Markus Rotvold deltok i kampene ved Narvik i 1940. Han ble for noen år siden også hedret med den israelske æresbevisningen «Righteous Among The Nations» for sin innsats med å redde den jødisk Smith-familien i Tromsø under krigen. Rotvold var en av dem som loset familien Smith over til Finland fra Signaldalen i 1940. Rotvold bar en av de minste i familien i ryggsekken. Bare 41 nordmenn har mottatt denne hederen.

Han var tidligere også kjent som en sterk kraft i lokarevymiljøet. Rotvold fikk i 2006 Tromsø kommunes kulturpris for sin innsats som motstandsmann og som revyartist.

I sin ungdom var Markus Rotvold politisk aktiv i AUF. Før krigen var han sekretær i de arbeidsløses forening. Han reiste også som sjømann i TFDS i mange år. Etter krigen vervet han seg i marien i noen år. Rotvold avsluttet sitt yrkesaktive liv som kioskeier da han overtok kiosken ved fryseriet på Strandvegen etter sin tante.

Markus Rotvold ble innlagt på Seminaret etter at han fikk slag for kort tid siden.

Artikkeltags