Mannen fra Jante

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Noe dramatisk må ha skjedd i forholdet mellom Steinar Nilsen og hjembyen Tromsø.

DEL

Det faller bitre ord, som når et sterkt kjærlighetsforhold går i oppløsning.

Nilsen beskriver en by preget av misunnelse og mangel på raushet, der vinnere tråkkes ned.

Det interessante er ikke Nilsens påstander, som er lite konkrete og enkelt vil kunne imøtegås. Selvfølgelig har Tromsø vinnerkultur på en lang rekke områder. Tenk bare på IT, teknologi, forskning, film og musikk. Der har Tromsø vinnere i fleng.

Nilsens evne til å få fotballag til å prestere er uomstridt, derimot er det grunn til å stille spørsmål ved hans evne til å kaste terning over et helt bysamfunn.

Det interessante er hvorfor en av Tromsøs mest profilerte kjendiser det siste tiåret velger å ordlegge seg som han gjør.

Kanskje betrakter han seg som en sann dissident, den som stikker hull på idyllen – der alle vi andre tier om de uverdige tilstandene i taperbyen Tromsø?

Nilsen er hyllet som trenergeni av presse, fans og publikum.

Likevel ligger det en oppsiktsvekkende sårhet mellom linjene i hans oppgjør med Tromsø. Ordene er harde. Når alt kommer til alt er det ikke så lett å være en stor mann i en liten by. Han har jo sagt at klubben ikke er stor nok. Nå vet vi at også byen er for liten.

Er dette selvopplevd? Det er fristende å tenke det. For ikke lenge siden følte han seg utsatt for «justismord» i lokalpressen etter en bytur.

Hva slags andre vinnere er det Tromsø har snudd ryggen til?

Det får vi ikke noe svar på, for Nilsen vil ikke utdype når Nordlys spør. Jeg tror nok uansett mange vil feste seg ved denne Nilsen-analysen om vinnerne i Tromsø: «Vi har en tendens til å snu ryggen til dem når de er i ferd med å nå toppen – da forventer vi at de skal klare seg selv».

Kanskje er det derfor han selv kunngjør sin egen avgang i TIL, et år før kontrakten går ut, mens laget ligger på tredjeplass?

Nilsens «timing» er spesiell. Først gikk han av som trener og stemplet TIL som en taperklubb, nå sier han takk for sist til hele byen. Og enda er det to viktige kamper igjen.

Mange har stor respekt for arbeidet Nilsen har lagt ned i TIL. Vi skal selvsagt lytte nøye til det han sier. Det er lett å akseptere at han har ambisjoner på egne vegne som ikke stemmer overens med klubben.

Om han vil vinne respekt for sin siste hilsen til Tromsø, gjenstår å se.

Det kan neppe herske tvil om at Steinar Nilsen selv nå ser fram til å vende ryggen til bygde-dyret her i Jante, til fordel for en by som i fullt monn forstår å verdsette en ekte vinner.

Artikkeltags