Gå til sidens hovedinnhold

– Man må tenke og undersøke selv

Artikkelen er over 9 år gammel

Meteorolog Sjur Wergeland advarer mot å kun sjekke faregraden, som i øyeblikket er moderat (faregrad 2).

Etter skredulykken der to menn mistet livet lørdag, er det naturlig å stille spørsmålet om det er farlig å bevege seg i fjellet nå.

Ifølge skredvarslingene på varsom.no, som er et testsamarbeid mellom NVE, met.no, Vegvesenet, Jernbaneverket og NGI, er faregraden på Kvaløya og i Tromsø moderat (2).

Det var den også lørdag, da søskenbarnene Roger Alf Andersen (56) og Harald Arne Andersen (47) mistet livet på Middagstind.

LES MER: Navnene på de omkomne frigitt

Man må sjekke selv

Vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga for Nord-Norge sier til Nordlys at det kan være farlig kun å basere seg på skredvarselet.

– Vi kan ikke sitte og zoome oss inn på Middagstind. Vi må vite hvordan det står til med forholdene i snøen for å kunne si noe eksakt om hver enkelt fjelltopp, påpeker Wergeland, og sier deres varsel må sees på som generelt for et større område. Som for eksempel Tromsø og Kvaløya, der faregraden lørdag ble vurdert som moderat.

LES MER: - Et ekkelt fjell

– Budskapet er at man må ikke bare se på den faregraden som er generell, man kan ikke ta med seg den opp i hvert eneste heng. Man må tenke, undersøke selv, og bruke den kunnskapen man for eksempel har lært på skredkurs. Et godt eksempel på det er det turfølget som ikke gikk opp på Middagstind i går, sier Wergeland.

– Man må undersøke selv, følge med og gjøre fornuftige valg basert på den informasjonen man sitter med, understreker han.

Moderat skredfare

Skredfaren på Kvaløya er fortsatt moderat også søndag. Det vil si faregrad 2.

– Det er forskjell på indre og ytre strøk. For å ta ytre strøk først: det har sluttet å blåse, og jeg tror ikke det kommer noe mer nedbør. Den skredfaren som står som moderat på Tromsø og Kvaløya høres fornuftig, sier Wergeland.

Også på innlandet i Troms er skredfaren moderat.

– På innlandet er det forholdsvis stabile forhold. Der er det mest sannsynlig en faregrad 2, moderat, sier Wergeland.

Testsamarbeidet mellom de ulike instansene gir ut skredvarsel to ganger i uka, torsdager og mandager. Varselet dekker 11 forskjellige områder i Nord-Norge.

– Jeg vil anbefale alle å gå inn på varsom.no, og lese de varslene som ligger der. Og så vil jeg anbefale at man ikke kan ta de varslene med seg og tro at det stemmer for hvert enkelt turområde, avrunder Wergeland.