Tromsølegen Mads Gilberts sms med dramatiske skildringer av situasjonen i Gaza samlet mellom to og tre hundre mennesker utenfor Kulturhuset i Tromsø i går. Gilberts melding ble tilført en oppfordring om å delta i demonstrasjonen som startet klokken 17.00 søndag.

Les også: Frp: - Hamas har skylda

Les også: 30 raketter mot Israel søndag.

Les også: - Vi vasser i død og blod

– Mads Gilbert er en helt! sa Ande Somby, jussprofessor ved Universitetet i Tromsø.

Han stilte i demonstrasjonen tilgriset av «blod» i ansikt og på klærne. Somby grep mikrofonen og joiket en sang for Gaza, mot Israel.

Joiket gåsehud på folk

– Jeg vil dele en joik med dere. En joik som skal skape glede i hjertene til de som bor på Gaza, og som skal føre det som nå skjer der inn i de svarteste delene av historien. Gjennom joiken skal vi og sende ulver og bjørner mot dem som nå dreper i Gaza, sa han, og joiket frysninger på ryggen på tilhørerne. Få, om noen, av de frammøtte har noen gang hørt en joik så full av smerte, fortvilelse og sinne.

- Mads er en helt

– Mads Gilbert og Erik Fosse er helter. De våger å være i bomberegnet i Gaza, sa han til Nordlys etter å ha joiket. Selv kan jeg ikke gjøre annet enn dette – å smøre meg i «blod» for å visualisere hvor forferdelig jeg synes dette er, sa Somby.

– Bakkeinvasjonen i Gaza er det vi fryktet mest. Nå pågår en ulik kamp fra hus til hus, gate til gate, i et område tettpakket av folk, sa Tromsøs ordfører Arild Hausberg i sin appell.

– Akkurat nå er det vanskelig å samle tankene av frykt for det som kan skje videre. Det som nå skjer vil føre til mer blod og hat og gjøre det enda vanskeligere å skape fred mellom Israel og Palestina, sa han.

USA må ta nakketak

– Vi må håpe at fordømmelsen og presset fra resten av verden får Israel til å trekke styrkene ut og stoppe bombingen. Og at USA tar nakketak på Israel – det er bare de som kan stoppe dem, sa Hausberg.

Han takket demonstrantene for å ha stilt opp, og presiserte at det var utrolig at så mange mennesker hadde samlet seg på bare noen få timers varsel.

– Dette er fantastisk, og viser at Tromsø føler for vår tvilling-, og vennskapsby Gaza, sa han.

Vise sorg og avsky

– Vi tok initiativ til denne aksjonen for å vise vår sorg over de mange drepte på Gaza. 40 stykker bare i dag. Og vi er samlet for å vise vår protest mot det som skjer, sa Eirik Mathiesen, leder av Palestinakomiteen.

Gerd Stamsø Munch leste opp mobilmeldingen fra Gilbert.