Må pendle over fjordgapet

Artikkelen er over 14 år gammel

Med fjernundervisning ble det mulig å beholde ungdomsskole på øya Spildra. Nå legger kommunen ned, og vil skysse barna over havet til kommunesenteret fem dager i uka.

DEL

– Jeg håper inderlig politikerne snur, sier Silje Isaksen (14).

– Noen ganger blir jeg skikkelig dårlig på båten til Burfjord, og det er ganske fælt å starte på en skoledag når man er sjøsyk, sier 14-åringen som er en av tre ungdomsskoleelever på øya. De to vennene, Rune Jarle (13) og Eva Renate Pedersen (15) ønsker også å beholde skoletilbudet slik det er i dag.

Nå kan elevene være hjemme på øye tre av fem skoledager. Bredbånd og fjernundervisningsopplegg gjør det mulig å følge undervisningen fra dataterminaler på den lokale skolen. To dager i uka reiser de den 45 minutter lange båtturen inn til Burfjord, for å være med på undervisningen i sentralskolen.

Lange skoledager

– Det er fint å være noen dager i Burfjord. Vi er jo bare tre elever på ungdomstrinnet her ute, og den sosiale kontakten med kameratene i Burfjord er viktig. Samtidig blir det veldig slitsomt å gjøre turen fem dager i uka. Det er tross alt 45 minutter i båt hver vei, og dagene blir lange. På fredagene reiser vi herfra kvart på åtte, og er ikke tilbake før kvart over fire, sier Eva Renate Pedersen.

Hun og Silje synes at opplegget med fjernundervisning fungerer ganske bra. De løser oppgaver over nettet, chatter eller snakker med lærerne på telefon. Rune Jarle Pedersen er mindre fornøyd, og føler at han taper litt for mye på å ikke ha læreren til stede i klasserommet.

– Jeg skulle ønske at vi hadde en egen lærer her. Men dagens opplegg er uansett bedre enn å reise inn til Burfjord fem ganger i uka. Det ville blitt for slitsomt, sier 13-åringen.

Reddes av fylket?

Det bor 40 mennesker på øya, og skolen har til sammen 10 elever. Kommunestyret har vedtatt at ungdomsskoletilbudet skal legges ned fra høsten, men Spilderværingene kan nå få uventet hjelp fra fylkeskommunen. Nedleggingen vil spare kommunebudsjettet for 300.000 kroner, men vil samtidig øke utgiftene til skoleskyss kraftig. Ifølge beregninger fylkeskommunen selv har gjort, vil skyssen for Spildra-ungene føre til en merutgift på 1,5 millioner.

Det bekymrer ikke politikerne i Kvænangen, fordi det er fylkeskommunen som betaler skyssen. Fylkesråd Jan Solheim har imidlertid satt foten ned, og nekter å betale ekstraregningen.

– Vi har en fast sum penger til båtskyssen. Dersom det skal brukes mer til skoleskyss vil det måtte gå ut over det øvrige rutetilbudet i Kvænangen, sa Solheim i et intervju med Nordlys i forrige uke. Han var skuffet over kommunestyrevedtaket og viste til at fylkeskommunen har bevilget 600.000 kroner til fjernundervisnings

Etter dette har kommunen bedt om et møte med fylkeskommunen for å drøfte saken. Mye tyder på at kommunestyret i Kvænangen blir nødt til å revurdere hele saken.

Jan Helge Jensen som er leder for oppvekst og omsorgsutvalget, var med på å stemme for nedleggelse da saken ble behandlet i kommunestyret. Han sier nå at han ikke blir lei seg dersom man er nødt til å forandre på vedtaket.

– Jeg ser absolutt de ulempene ungene fra Spildra blir påført. Det er tross alt et havstykke mellom Burfjord og øya, og personlig har jeg nok fått mer forståelse for det spilderværingene står for. Samtidig handler dette også om økonomi, og kommunen er i en svært vanskelig situasjon, sier Jensen.

Artikkeltags