Gå til sidens hovedinnhold

Livsfarlig skavl

Artikkelen er over 11 år gammel

Sjekk den skavlen! Hold deg til løypa om du tenker deg på Tromsdalstinden!

I går var Ann Ellen Karlsen i Tromsø Røde Kors på flytur over Tromsdalstinden. Hun er klar i sin oppfordring:

– Ikke gå utenfor løypa!

Det er nemlig en svær skavl som henger på kanten av Tromsdalstinden ned mot Ramfjorden. Skavlen henger flere meter ut fra det faste fjellet, og det er ikke mye som skal til før snømassene løsner.

Flotte forhold

Karlsen funkler om kapp med påskesolen når hun forteller om de ideelle forholdene som er i fjellet denne påsken. Likevel vil hun klart oppfordre turgåere til å holde seg til løypene.

– Det kan sikkert være fristende å ta noen steg ut av løypa mot kanten for å se utsikten, men gjør det ikke! Hvis folk kommer opp på skavelen, blir de i realiteten hengende i løse lufta på snøen, sier hun.

Stor skavl

Og det er en overhengende fare for at man kan falle utfor fjellet om man ikke holder seg til løypa. Når man kommer gående oppover Tromsdalstinden, ser man ikke at det henger en svær skavl med snø utfor fjellet langs det meste av toppkanten i retning Ramfjorden. Skavelen henger flere meter utfor fjellkanten og på overflaten er store deler av skavelen uten feste i fast mark.

I april 2005 var en 59 år gammel skigåer på tur opp mot Tromsdalstinden. bare 100 meter fra toppen kom han ut på skavlen, som løste seg ut. Det førte til at mannen falt rundt 400 meter ned og omkom.

I mars 1997 overlevde en mann i 30-årene mirakuløst et fall på 300 meter ned fjellet på nordøstsiden av Tromsdalstinden.

Vis fjellvett

Ann Ellen Karlsen sier det er flere fjell i området som har tilsvarende skavler. Derfor ber hun turgåere holde seg til løypene og til å følge fjellvettsreglene.

– Det er deilig i fjellet nå. Jeg oppfordrer folk til å komme seg på tur og å vise fjellvett, sier Karlsen som har med i Røde Kors siden 1994.