– Jeg var livredd! Og hadde bare ett mål - å komme meg gjennom løypa med føttene ned og hodet opp, ler Paul Julius Skogholt.

Søndag debuterte han som kusk under Norgesmesterskapet i Reinkappkjøring i Tromsø. Han kusket mot sametingspresident Egil Olli.

– Egentlig var det fylkesordføreren som var utfordret av Olli, men han kunne ikke stille på grunn av nakken. Dermed gikk utfordringen videre til nestlederen i fylkesrådet – meg, sier Skogholt.

– Det verste var over med det samme vi var i gang. Rittet var fantastisk morsomt, og akkurat nå er jeg bare kjempefornøyd. Og stolt, sa han. Skogholt kom i mål på tiden 19,68 sekunder.

Samtingspresident Olli var like stolt – ikke fordi han slo Skogholt, men fordi han kjørte meget bra. Han kom i mål på tiden 17,52 sekunder – imponerende godt kjørt, sa speakeren. Som mer enn antydet at Olli har tjuvtrent.

– Det har jeg ikke, ler Olli. Jeg har deltatt i kappløp bare en gang før. Det var da statsminister Jens Stoltenberg kjørte under et løp i Karasjok, sier han.

Til tross for været, sto det tilskuere langs hele løypa fra Verdensteateret til Solid. Turister fikk en opplevelse de seint vil glemme. Rein, action og rykende fersk kaffe kokt på bål i lavvo.

Reinene sprang med en topphastighet på nærmere 70 kilometer i timen.

Saken oppdateres med resultater fra mesterskapet.