- Liten risiko ved oljevirksomhet utenfor Lofoten

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Fersk rapport fra Det Norske Veritas (DNV).

DEL

En fersk rapport fra Det Norske Veritas slår fast at risikoen for utslipp fra oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen er svært liten.

I løpet av 170 000 år med produksjon fra en brønn vil det statistisk være ett oljeutslipp som kanskje når land.

Rapporten til Det Norske Veritas (DNV) er utarbeidet for WWF, og bekrefter at olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen kan drives trygt og forsvarlig.

— DNV-rapporten bekrefter det olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen ikke vil utsette miljøet for uakseptabel risiko. Tvert om viser rapporten at olje- og gassindustrien er mer enn i stand til å drive forsvarlig virksomhet, sier Lars Arne Ryssdal, direktør næring og miljø i OLF.

3500 utslippsfrie år

Den WWF-bestilte DNV-rapporten viser for eksempel at et stort oljefelt på størrelse med Ekofisk-feltet med 50 produksjonsbrønner vil måtte drive i rundt 3500 år før statistisk det skal oppstå et større oljeutslipp som når land.

Rapporten viser i tillegg at bare halvparten av disse utslippene vil nå land. Da er det heller ikke tatt hensyn til at ny teknologi ytterligere reduserer risikoen eller at oljevernberedskapen til havs er dimensjonert til å takle utslipp av denne typen.

— Å hevde at oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen gir en uakseptabel risiko, vil etter dette framstå som verdensmesterskap i å klamre seg til halmstrå, sier Ryssdal.

DNV bekrefter lav risiko

Det Norske Veritas bekrefter at risikoen for at et utslipp utenfor Lofoten og Vesterålen skal nå land.

— Basert på internasjonal statistikk og erfaring og de beste metodene vi har til å beregne sannsynlighet, så må det bores i størrelsesorden 13.000 brønner for at du statistisk skal få en blow out av denne typen, sier informasjonsdirektør i Det Norske Veritas, Tore Høifødt til NRK.

I løpet av 40 års virksomhet er det boret i underkant av 4500 brønner på hele den norske kontinentalsokkelen, og ingen utslipp har nådd land eller ført til varige skader på miljøet.

Artikkeltags