Gå til sidens hovedinnhold

Legen ga Hege (43) sovepiller da sønnen døde. Så startet marerittet

Artikkelen er over 7 år gammel

- Pillene har gjort at jeg sitter igjen med en mye verre smerte

Hennes livs mareritt ble forverret ytterligere av et heftig forbruk av sovepiller og beroligende. Nå ønsker Hege Gauksrud (43) å advare andre - og å rette et varsel mot norske helsemyndigheter.

I sin blogg deler 43-åringen fra Målselv i Troms sine dypeste tanker rundt dødsfallet til sitt barn Kenth, som gikk bort 17. februar, bare 25 år gammel.

To dager etter dødsfallet ringte hun til lege for å få noe å sove på, samt en sykemelding. Legen hun snakket med ga fort ut sykemelding, og ordnet resept på sovepiller og det beroligende stoffet Vival.

– 22. februar, fem dager etter dødsfallet, fikk jeg hentet ut pillene. Så var det igang. Rusen, pillerusen, den svevende rusen som tok meg bort fra alt det vonde, det var så «deilig» å bare få «sveve», bare få være «til stede». Jeg husker flere ganger de første dagene at jeg ønsket å ta alle pillene på en gang, for da kunne jeg bli med Kenth, forteller hun til Nordlys.

Ønsker forbedring

I april startet hun bloggen, og i ett av innleggene hennes tar hun opp det hun mener er et system som ikke fanger opp enkeltpersoner utsatt for tragiske hendelser.

Da Gauksrud oppsøkte lege fikk hun ingen spørsmål om hun kunne ha behov for noen å prate med. Hun mener at helsevesenet burde tilbudt langt tettere oppfølging både for henne og andre som mister sine barn.

– Dagen jeg ringte burde det vært automatikk at det ble spurt om jeg hadde behov for noen å prate med. Kanskje det kunne vært automatikk hos sykehuset som erklærer barnet dødt å ta kontakt med hjem-kommunen for å sette i gang en sorgbehandling, forteller 43-åringen til Nordlys.

Husker lite

Gauksrud forteller at hun husker svært lite fra når hun hentet ut medisinene og frem til begravelsen, på grunn av pillene som skulle hjelpe henne å sove om nettene.

– Jeg husker bare bruddstykker fra det, og jeg ser nå at det var på grunn av pillene, og ikke på grunn av den store og dype sorgen, for den hadde jeg ikke fått kjent på ennå, forteller hun.

Hun opplever at hun ikke fikk være med på hennes sønns siste reise, hans siste dag, et siste farvel.

– Pillene har egentlig gjort at jeg sitter igjen med en mye verre smerte, en angrende smerte, en smerte som ber om tilgivelse, forteller moren.

Reddet av kjæresten

En person Gauksrud ikke kunne klart seg uten i sorgprosessen, er kjæresten. Hun er evig takknemlig for hans rolle som støttespiller i det hun beskriver som de 15 verste ukene i hennes liv.

– Han har brukt enorme krefter de siste 19 ukene på å holde meg oppe, han har holdt kjeft når han har fått beskjed om det, han har gått når jeg har sagt det, han har kommet når jeg har ønsket det, når jeg har sagt hopp, har han lurt på hvor høyt han skulle hoppe.

– Men jeg tror vi har blitt sterkere underveis i prosessen, legger hun til og utdyper:

– Kjærligheten og samholdet til barna mine, kjæresten min og flere av mine nærmeste har blitt forsterket med minst 100 ganger. Båndene har blitt sterkere, dette har gjort oss alle sterkere, konkluderer hun.

Åpen

Gauksrud håper på å kunne hjelpe andre ved å fortelle sin historie.

– Jeg kan ikke ha mistet min kjære sønn forgjeves, det må være meningen at jeg skal være åpen og kanskje kunne hjelpe andre, forteller hun til Nordlys.

Nå vurderer hun å skrive bok.

– Jeg ønsker å hjelpe noen, flere har ment jeg skal skrive bok. Kanskje jeg nettopp skal gjøre det, men da vil det ikke være en bok om bare denne sorgen og smerten, da skal det være en bok som handler mest om kjærligheten vi har til hverandre, avslutter hun.

Rykker ut på signal

Leder for psykisk helsetjeneste i Målselv kommune, som ville vært de som eventuelt kunne fulgt opp Gauksruds sak, Lise Kristensen forteller til Nordlys at de rykker ut ved ønske fra pårørende og henvisning fra fastlege.

– Men vi ønsker også å tilby hjelp, men det er vanskelig å fange opp saker som vi ikke vet om. Derfor må vi gjerne bli informert via fastlege, sier hun.

Før hun forteller at kriseteamet i kommunen på generelt grunnlag rykker ut uansett dødsfall.

– Jeg har full forståelse for at hun er oppgitt, erkjenner Kristensen.