Torsdag formiddag landet Kronprins Haakon i Tromsø. Han er på besøk på Kvaløya Videregående skole i forbindelse med at man skal arrangere Dignity Day, eller Verdighetsdagen på norsk, den 20. oktober.

Kronprinsen var med å etablere Global Dignity. De har som mål å sette fokus på retten alle mennesker har til å leve et verdig liv. Dignity Day er arrangert på skoler over hele verden.

- Global Dignity Day er en dugnad for verdighet. Det skal være en global samtale om verdighet på samme dag i mer enn 50 land. I Norge er det 200 skoler som skal være med, sier daglig leder for Global Dignity Day i Norge Thomas Horne.

I går var kronprinsen med på en opplæringsdag for alle de 8 skoler i Troms som skal gjennomføre dagen 20. oktober. Som en del av opplæringen ble det arrangerte Global Dignity Day på Kvaløya vgs i går med kronprinsen tilstede.

- Fint å høre

Kronprinsen kom til skolen klokka 10.00. Han ble møtt med norske flagg av elevene, og håndhilste på flere av dem. Kronprinsen holdt så en tale til elevene før de gikk i klasser for å jobbe med gruppearbeid.

I gruppene skulle de komme fram til personlige historier om verdighet. Kronprinsen var med den ene klassen under gruppearbeidet.

Etterpå samlet alle elevene seg i gymsalen og fortalte sine personlige historier. Sterke historier om å inkludere, historier om å gjøre en innsats for andre, historier om elevenes opplevelser på godt og vondt som har preget deres verdighet.

- Jeg berømmer elevene for å ha fortalt disse historiene. Det krever mye å stå å fortelle slike historier, og det var veldig fint å høre på, sa kronprinsen etter seansen, og kom til slutt med en oppfordring til elevene.

- Lærte mye

- Jeg håper dere begynner å tenke på hvordan dere kan bruke livene deres, og på hvordan dere kan bruke dem til å gjøre noe godt for andre, fortsatte han.

Elevene Julia Jørstad, Lotta Ottesen og Julie Glesaaen (alle 16) fikk alle være i samme klasserom som kronprinsen og syntes dagen var veldig lærerik.

- Vi lærte mye om hva verdighet har å si, hva andre tenker om det og hva andre har opplevd, sa Julia.

Jentene syntes det var flott å få møte kronprinsen.

- Han hjalp oss mye, fikk oss til å tenke, sa de