Lagt i jern: - Dette er ikke noe vi forbinder med Norge

ARRESTERT: Ronny Johansen, leder i LO Tromsø ble pågrepet av politiet da de aksjonerte mot havneblokaden torsdag.

ARRESTERT: Ronny Johansen, leder i LO Tromsø ble pågrepet av politiet da de aksjonerte mot havneblokaden torsdag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet grep inn i havnearbeidernes blokade av Hurtigruta.

DEL

Torsdag aksjonerte Tromsø Losse- og Lasteforening mot Hurtigruta i Tromsø. Arbeiderne dannet en blokade som forhindret lossing og lasting av skipet.

LES MER: 41 brakt inn av politiet i havnestreik

Politiet grep inn og pågrep tilsammen 41 aksjonister, blant annet leder i LO i Tromsø, Ronny Johansen. Johansen var den første som ble pågrepet, og han ble også ilagt handjern. Aksjonistene ble transportert til politihuset i Tromsø hvor de ble ilagt et forelegg.

- Handgemeng

- Jeg synes det er interessant at politiet går til handgemeng i en lovlig konflikt. Det må være 40 år siden sist det skjedde, sier leder i Tromsø LO, Ronny Johansen, til Nordlys kort tid etter å ha blitt sluppet løs av politiet.

- Dette er ikke noe vi forbinder med Norge, og noe vi ikke vil vedkjenne oss med andre plasser, sier Johansen.

- Her griper politiet inn i en konflikt retten sier er lovlig.

- Politibetjentene som kom ned gjorde bare en jobb, men de burde kanskje vite at vi har en lovlig aksjon, sier Johansen.

- Faglig kamp

LO og Tromsø Losse- og Lasteforening anser Nor Lines arbeidere som streikebrytere siden de utførte arbeid losse- og lasteforeningen normalt utfører når de ikke er i konflikt.

Politiet har rykket ut ved flere av foreningens tidligere aksjoner i år, men dette er den første gangen de har grepet fysisk inn. Johansen sier han anser politiets aksjon som et grovt overtramp.

- Dette er en faglig kamp. Arbeiderne har familier de må fø. Vi i LO Tromsø backer dem opp så lenge vi må.

De innbrakte ble alle ilagt forelegg for overtredelse av politilovens paragraf 30 - for å ha unnlatt å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg stedet. Johansen forteller at så vidt ham bekjent har ingen av medlemmene vedtatt foreleggene de har blitt ilagt.

På politimesterens ordre

Operasjonsleder i Troms politidistrikt, Gaute Hoff, forteller at alle aksjonistene ble dimmitert kort tid etter pågripelsene.

- De ble tatt med inn etter politiloven og ilagt forelegg, opplyser Hoff.

Operasjonslederen forteller at han ikke kjenner grunnlaget for at aksjonistene ble pågrepet, men at det skjedde på ordre fra politimester Ole Bredrup Sæverud. Hoff viser videre til Sæverud for en kommentar.

Etter en aksjon 31. mai uttalte Sæverud til NTB at aksjonistene gjerne skal demonstrere og at politiet også vil beskytte dem hvis det blir nødvendig. Sæverud avviste samtidig at politiet hadde tatt part i konflikten.

- Det er en grunnleggende misforståelse, det gjør vi selvfølgelig ikke. Men også i en arbeidskonflikt er det grenser for hvilke virkemidler som kan tas i bruk, sa Sæverud til NTB.

Den gang hevdet politimesteren at aksjoner muligens kan være ulovlig selv om det ikke foreligger noen rettslig kjennelse som tilsier det.

Langvarig konflikt

Bakgrunnen for aksjonen er en langvarig konflikt om norske havnearbeideres enerett til å laste- og losse skip i norske havner. Her har havnearbeiderne i Tromsø gått til sympatistreik for arbeidere ved Risavika terminal utenfor Stavanger, som siden 1. november har blitt boikottet.

Havnearbeiderne protesterer mot at skipenes besetning, ofte lavtlønnede utenlandske arbeidere, får utføre losse-og lastearbeid.

NHO Logistikk og Transport har motsatt seg arbeidernes krav. De mener den eksisterende tariffavtalen kun gjelder for arbeid i offentlige havner.

Fra arbeidsgiversiden er argumentet at ordningen havnearbeiderne kjemper for er antikvarisk og vil forverre situasjonen for gods på sjø langs norskekysten.

Artikkeltags