Hege Pedersen fra Sogndalen i Vest-Agder og hennes gode venn, hunden Buddy (11) er litt av et skue langs veien. Den gamle hunden har egen tralle bak sykkelen «Buddys Cabin» som han kan hvile seg i når han blir sliten.

– Han er fabelaktig, jeg kunne ikke fått en bedre turkamerat, sier Pedersen, og legger til at det er Buddy som bestemmer farten.

1. mai startet hun og Buddy på sin ferd fra Lindesnes til Nordkapp.

– Og vi kan ikke gjøre det enkelt, så vi følger kystveien nordover, sier Pedersen, som tror strekningen totalt blir på cirka 300 mil.

Rehabilitering

Hun driver transetreffet.com som er en nettside for transpersoner. Hun skriver også for nettsiden jegerjente.com og Arcticfemme.com for friluftskvinner. Pedersen ble inspirert til å sykle Norge på langsetter å ha skrevet noen artikler om andre som gjorde samme ruten.

Hun ble født som mann, og gikk gjennom kjønnsoperasjon i 2006. Etter operasjonen fikk hun depresjoner og problemer med jobben. Hun bruker turen nå som rekreasjon og rehabilitering.

– For å skape bedre minner enn det som henger igjen fra 2006, sier Pedersen, som skriver reisebrev når hun har nettilgang.

Siden hun for tiden er arbeidsledig er hun også åpen for jobboppdrag langs norskekysten.

– Om jeg finner muligheter for jobb underveis så kan det hende jeg stopper, sier Pedersen med et smil.

Hun ønsket også med turen å finne ut hvordan hun som transkjønnet ble behandlet i byer og små bygder.

– Jeg har blitt svært lite annerledes behandlet, sier Pedersen, men legger til at folk ofte tar feil.

Blir vist til herretoalettet

– Når jeg oppgir navnet mitt på campingplasser, tror folk resepsjonen de har hørt feil og retter navnet mitt til Helge. Jeg blir også stoppet på vei til dametoalettet og blitt vist vei til herretoalettet av folks om tror jeg har gått feil, forteller Pedersen lattermildt.

– Jeg bare ler. Jeg vet jo at jeg ikke ser særlig kvinnelig ut, sier Pedersen, og legger til at Rikshospitalet hentet ut puppene hennes i fjor på grunn av komplikasjoner.

Fredag ankom Pedersen og Buddy Tromsø by, hvor de tok en liten rast før turen bar videre til Breivikeidet. Hun regner med at de vil nå Nordkapp i løpet av 14 dager. Om de når målet tidlig nok, så er tanken å sykle innlandsveien tilbake igjen mot Lindesnes.

– Dette er mitt livs tur. Jeg har ikke hatt sjansen til å gjøre dette før, det meste jeg har syklet før har vært fem mil. Nå sykler vi fem mil om dagen, sier Pedersen.