Gå til sidens hovedinnhold

Kystsamene krever skilt på tre språk

Artikkelen er over 8 år gammel

Holder ikke med «Tromsø» og «Romsa».

Det er interesseorganisasjonen Kystsamene som forslår skilting på kvensk, itillegg til norsk og samisk. Det vil i så fall betyr at det vil stå «Tromssa» ved alle innfartsveien til Tromsø, altså i Tromsdalen og brua fra Kvaløya, samt flyplassen på Langnes.

Dette for å bevare den kvenske identiteten i nord.

Multikulturell by

- VI ønsker å fronte dette som prosjekt, og det er bred enighet i styret om dette. Det er mange byer i Nord-Norge som allerede har trespråklig skilt, for eksempel Alta, sier styreleder Kurt Magne Stormo for Kystsamene til Itromsø.

Han mener at det er spesielt viktig siden Tromsø er en multikulturell by.

- De fleste fra byen har nok enten kvensk eller sjøsamisk forankring, men det har vært skambelagt lenge. Byen har også hatt en betent debatt, men jeg mener at vi har kommet videre, forklarer Stormo til Itromø.

Lagt tilrette

Interesseorganiasjonen har foreslått den trespråklige skiltingen for Tromsø Kommunes bevaringsprogram for samiske kulturminner.

- Alt er lagt til rette for å gjennomføre dette i Tromsø, både det samiske og det kvenske stadsnavnet finnes i stedsnavnregisteret. Alt man trenger å gjøre er å søke til Statens vegvesen om slik skilting, opplyser Stormo til Itromsø.

Kystsamene ønsker også å etablere en informasjonstavle i Tromsdalen om den svensksamiske tilstedeværelsen i området fra et historisk perspektiv.