Kursk kan ha hatt atomvåpen

Artikkelen er over 11 år gammel

Angrepsubåten Kursk, som forliste i Barentshavet i 2000, kan ha båret kjernefysiske våpen da den gikk ned.

DEL

Russlands forsvarsminister Sergej Ivanov har bekreftet at båter av denne typen normalt er utstyrt med kjernefysiske våpen, skriver NRK.no.

Kursk gikk ned i Barentshavet 12. august 2000. Ifølge den offisielle konkusjonen fra russiske myndigheter var det en feil på en torpedo som var årsak til forliset.

Motsier seg selv

Uttalelsene fra Ivanov kom til det russiske nyhetsbyrået Natsionaljnye Interesyat.

Nå mener Bellona at disse uttalelsene kan tyde på at ubåten K-141 Kursk hadde atomvåpen om bord, stikk i strid med hva den russiske regjeringen tidligere har uttalt.

– Det ble sagt med russernes avtale fra tidlig nitti tallet at Kursk ikke hadde atomvåpen. Det som nå sies og det som den russiske forsvarsministeren, Sergej Ivanov, bekreftet så kan det godt tenkes at Kursk kan ha hatt atomvåpen om bord, sier forsker Igor Kudrik i Bellona til NRK.

Bar atomvåpen ved Vadsø

Den russiske forsvarsministeren bekrefter i tillegg til det russiske nyhetsbyrået at åtte angrepsubåter som i september i fjor var på øvelse utenfor Vadsø bar på kjernefysiske våpen.

Dersom det Ivanov sier stemmer, er Russland i brudd på en avtale gjort med amerikanerne i 1991.

Avtalen sier at angrepsubåter ikke skal utstyres med atomvåpen.

Erklæringer ble gitt i 1991, av USAs daværende president George Bush senior og russlands Mikhail Gorbatsjov, som sa at alle taktiske atomvåpen for overflateskip på ubåter skulle trekkes tilbake til lageret sentralt inne i Russland og inne i USA.

Artikkeltags