Gå til sidens hovedinnhold

Kryper mot kulderekord

Artikkelen er over 11 år gammel

Til helga kan det bli så kaldt som det aldri har vært målt i Tromsø.

Storm.no melder minus 21 grader i Tromsø på lørdag, og pent.no melder at temperaturen kan komme helt ned i minus 24 grader. Slår det til blir det kulderekord.

– Lørdag er fremdeles så langt fram i tid, at det er vanskelig å si noe om sannsynligheten for at det slår til. Vi kan ikke si noe med sikkerhet, sier vakthavende meteorolog ved Storm, Line Wittrup til nordlys.no.

Se Tromsø akkurat nå på vårt webkamera!

Kaldest på Langnes

Den forrige kulderekorden i Tromsø er fra 16. Februar 1985. Da ble det målt minus 20,1 grader på Langnes. På Vervarslinga i Nord-Norge sin stasjon på Tromsøya er den kaldeste målingen fra 3. Februar 1966. Da ble det målt minus 18,4 grader.

– Grunnen til at det blir kaldere på Langnes er at den kalde lufta legger seg lengst ned. Derfor kan det også være kaldere i byen enn det er her hos oss, forteller førstekonsulent ved Vervarslinga i Nord-Norge, Stein Øynes.

Målingene på stasjonen på toppen av øya har pågått siden 1920, mens de på Langnes har pågått siden flyplassen åpna på starten av 60-tallet.

LES: Veimeldingene for Troms!

- Liten sannsynlighet

Yr.no melder litt mildere vær.

– Vi melder nå minus 18 grader på lørdag, det har vi jo bare målt en gang her siden 1920, så det er jo også uvanlig, sier Øynes.

Han har ikke noe stor tro på at vi vil nå kulderekorden.

– Sannsynligheten er liten, vi pleier jo ikke å få det så kaldt sier han.

Blir kaldt

Men kaldvær får vi.

Yr.no melder fra minus 11 til minus 17 grader frem til neste fredag.

Storm.no melder temperaturer fra minus 15 til minus 21 i samme periode.

Pent.no melder fra minus 14 til minus 24 i perioden.

– Selv om vi ikke kan si med sikkerhet hvor kaldt det blir, så ligger forholdene til rette for at temperaturene kan krype langt ned i Nord-Norge. Det kommer kald luft fra Sibir som trekker innover, og vi har en østlig vindretning. Så det blir spennende å se om det blir rekord i Tromsø, sier Wittrup.

Les oppdatert værmelding for:

Tromsø

Harstad

Finnsnes

Bardufoss

Storslett

Skjervøy