14. desember blir det tidenes polarparade i Tromsø. Og Kronprinsen kommer også.

I år markeres det over hele landet at det er hundre år siden polfarer Roald Amundsen og hans menn nådde Sydpolen – og at det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født. Høydepunktet for Nansen-Amundsen året er 14. desember, datoen hvor det er nøyaktig hundre år siden Amundsen nådde polpunktet. Det vil behørig markeres i Tromsø.

Onsdag ble det kjent at også Kronprins Haakon vil komme til Tromsø for å ta del i markeringen.

– Slottet har nå bekreftet at Kronprinsen vil komme for å være sammen med oss i Tromsø 14. desember, sa fylkesmann Svein Ludvigsen under en pressekonferanse på Norsk Polarinstitutt onsdag.

Detaljene i Kronprinsens besøk er foreløpig ikke kjent. Planleggingen for den nasjonale markeringen i Tromsø er i full gang, og onsdag ble deler av programmet røpet. Blant rosinene i pølsa er en polarparade gjennom byen, slik det ble gjort i de tidligere tider i Tromsø.

– 14. desember skal være en markering som alle kan ta del i, og polarparaden er en viktig bjelke denne dagen, sier direktør Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt.

– Vi inviterer alle hunder som føler seg som polarhunder, alle skiløpere, alle unger med polvotter og alle som har lyst og syns dette er noe de gjerne vil være med på i paraden, sier Gunn Sissel Jaklin fra Norsk Polarinstitutt og leder av Sekretariatet for NA2011.

Polarparaden vil starte utenfor Framsenteret og gå til Stortorget.

På torget blir det så folkefest med aktiviteter for barn, polarmat, kulturelle innslag og satellittoverføring med statsminister Jens Stoltenberg på Sydpolen. Det hele blir avsluttet med fyrverkeri. Fylkesmann Ludvigsen oppfordrer folk til å ta del i feiringen.

– Denne dagen er en utfordring til oss alle om at vi virkelig støtter opp for å markere Tromsø som polarby, sier Ludvigsen.