Det følger med pokerutstyr i neste ukes Donald-blad.

– Vi syns det er meget beklagelig. Dette er måte å introdusere pengespill til barn på. Vi har reagert på dette tidligere da det ble solgt utstyr for pokerspilling i en leketøysbutikk, sier Rune Timberlid, informasjonssjef i Lotteri- og stiftelsestilsynet, til Dagsavisen.

Påskenummeret av Donald Duck & Co kommer i hyllene mandag, men abonnenter har allerede fått bladet i posten.

Fire valører

Spillet «Andeby Royale» følger med. Det består av en vanlig kortstokk og sjetonger med fire forskjellige valører. I bladet står det hvordan man spiller Andeby Royale, og reglene er ikke som i poker. Men samtidig er det slikt utstyr som blir brukt til å spille poker og sjetonger er uvanlig i andre kortspill.

– Dette er ikke noe pokersett. Sjetongene har samme funksjon som fyrstikker eller knapper. Vi har hatt med kortstokker i bladet mange ganger tidligere, senest i påsken for to år siden, men jeg tror ikke vi har hatt med sjetonger, sier Svein Erik Søland som er sjefredaktør i Egmont Serieforlaget.

– Dårlig timing

– Det er det ingen grunn til å bite på påstanden om at det ikke er pokerspill. Denne distribusjonen ufarliggjør faktisk pengespill på en uforsvarlig måte. At pengespill blir markedsført mot barn er ikke nytt, men det er skuffende. Barna blir introdusert for poker, og kan lett komme seg forbi aldersgrenser for nettpoker, sier Rune Timberlid.

Tidligere har Lotteritilsynet sendt brev til barneombudet om at de er skeptiske til markedsføring av pengespill mot barn. Søland i Egmont framholder at de ikke har noen vonde hensikter med vedlegget, men skjønner reaksjonene:

– Vår hensikt er på ingen måte å forlede barn til å begynne med gambling. Men jeg skjønner at noen kan få assosiasjoner til poker av sjetongene. Jeg ser at timingen er dårlig, med den siste tidens fokus på spilleautomater og avhengighet, og beklager på egne vegne sammenfallet. Men dette vedlegget ble bestilt i begynnelsen av 2006, sier Søland.

– Vil dere legge ved sjetonger senere, tror du?

– Jeg ser gjerne at vi ikke legger ved lekepenger, men vi vil fortsette å legge ved spill.

– Øker sjansen

Thore Paulsen er leder for hjelpelinjen for spilleavhengige og jobber i tillegg med behandling av spilleavhengige på Sykehuset Innlandet.

– Det skal ikke være slik at dette blir spredd til barn. Det er en generell regel innen psykiatri at økt tilgjengelighet fører til økt bruk. Jeg vil ikke være en mørkemann med pekefinger, men når slikt utstyret blir spredd, er sjansen større for at noen syns det er moro og begynner med spill som kan gi dem store problemer senere.

Også Lill Tove Bergmo, styreleder i organisasjonen Pårørende til Spilleavhengige, reagerer på vedlegget.

– Dette syns jeg ikke er greit i det hele tatt. Jeg reagerer både som mor og på vegne av organisasjonen, sier hun.

– Samme hvor uskyldig det er, hører det ikke hjemme i et barneblad. Vi ville ikke reagert på ludo eller Yatzy, men poker er et voksenspill, og det er dokumentert at det er avhengighetsskapende. (ANB)