Gå til sidens hovedinnhold

Krever støtte til Gaza

Artikkelen er over 9 år gammel

Opposisjonen i Tromsø er skuffet over byrådet.

- Det viktigste nå er å vise befolkningen i Gaza at de ikke er glemt, at det er noen som bryr seg om dem. Vi må sende en melding om at vi føler med dem, og at vi ikke aksepterer drap på uskyldige mennesker, mange av dem barn. Det kan vi ikke godta i vår vennskapsby, og derfor er jeg kjempeskuffet over byrådet som går ut og sier direkte at de ikke vil gjøre noe verdens ting, sier Gunhild Johansen (SV), gruppeleder og kommunestyrerepresentant i Tromsø.

I 2001 inngikk Tromsø kommune vennskapsbyavtale med Gaza by. Nå trues igjen området av fullskala krig etter at Israel gikk til flyangrep mot Gaza, hvorpå militante palestinere - i hovedsak tilknyttet Hamas - svarte med omfattende rakettangrep mot israelske byer.

Flere har etterlyst engasjement fra kommunen med bakgrunn i vennskapsbyavtalen, blant dem lege og Palestina-aktivist Mads Gilbert.

LES MER: - Hvor lenge skal barna i Gaza tåle dette?

- Trenger vår støtte

Det har byrådet så langt stilt seg avvisende til. Torsdag sa Jonas Stein Eilertsen (V), byråd for næring, kultur og idrett, at politisk ledelse skal styre kommunen, ikke drive utenrikspolitikk.

LES MER: Byrådet: - Vi driver ikke utenrikspolitikk

Det er bare tull, hevder Jens Ingvald Olsen (Rødt).

- Er det slik at byrådet har avviklet alle vennskapsbyavtaler, som Murmansk, spør han retorisk.

- Av alle vennskapsbyene vi har, er det Gaza som trenger vår støtte mest. Avtalen er fundamentert på et massivt, bredt politisk engasjement for palestinerne gjennom 30-40 år. Det er ikke et kuppvedtak gjort av det forrige styret, men et vedtak som fikk bredt flertall i kommunestyret, sier Olsen.

- Det er viktig for folk i en krigssituasjon at verden ser dem. Å glemme mennesker som er utsatt for krig, er det verste vi som verdenssamfunn og vennskapsby kan gjøre, sier Kristin Røymo (Ap).

Opposisjonspolitikerne minner om at det er mye en kan gjøre som ikke nødvendigvis er synonymt med å ta stilling i den betente konflikten mellom Israel og Palestina.

- Vi kan samle inn penger til proteseversted, slik man har gjort før. Å samle inn penger til barn som har mistet armer og ben, er ikke å ta stilling i en konflikt, sier Brage Sollund (Ap).

- Ikke likeverdige parter

For hans egen del, er imidlertid ikke Sollund i tvil om hvor støtten går.

- Vi skal aldri legitimere rakettene til Hamas. Men å svare med kampfly, tanks, droner og 30.000 soldater, er fullstendig ute av proporsjoner, sier han.

- Det er ille at styret i Tromsø går i den felle at de sier at dette er to parter som er likeverdige. Det er ikke riktig i det hele tatt. Det er en stor militærmakt mot et innesperret folk - et folk som attpåtil er sulteforet på mat og medisiner gjennom en blokkade som har vart i mange, mange år, sier Gunhild Johansen.

Hun oppfordrer nå tromsøværinger til å si hva de mener om konflikten.

- Det planlegges en stor demonstrasjon i Tromsø, og da er det viktig at folk her ikke glemmer sine venner i Gaza, men går ut i gatene. Vi har kontakt med dem, og vi har gode muligheter for å formidle at Tromsø støtter sivilbefolkningen i Gaza, sier Johansen.