Gå til sidens hovedinnhold

Krever eiendomsrett

Artikkelen er over 14 år gammel

Kampen om utmarksressursene i Finnmark er i gang.

Folket på Økseidet, sør for Kautokeino nær Troms-grensa, har alltid levd av utmarka. Staten har sørget for at de kun har fått knøttsmå jordlapper til odel og eie. Utafor gjerdene har tyskeren hatt like stor rett som Anders og Nils Thomas.

2.000 kvadratkilometer

Det er en urett folket på Økseidet har bestemt seg for å gjøre noe med. Sammen med flere reindriftssidaer vil de kreve bruks- og eiendomsrett til et område på størrelse med Vestfold fylke – om lag 2.000 kvadratkilometer.

Nils Thomas Utsi sitter i styret for bygdelaget og har vært sentral i planene om å ta kontroll over arealene sør og vest for Økseidet. Utsi mener bygdefolkets rett allerede er en realitet, og strengt tatt ikke trenger noen rettslig avklaring. Sjøl er han i full gang med prosjekter.

Sist høst leide han ut eksklusiv jakt i «sitt» jaktfelt vest for bygda.

Fløy inn jegere

– Jeg fløy inn en gruppe jegere fra Kiruna med helikopter. Jeg fastsatte selv jaktkvoten, og de betalte til meg – ikke til Finnmarkseiendommen, forteller Utsi.

– Jeg har brukt dette jaktfeltet i mange år, og betrakter det som mitt eget. Jeg er en privat ressurseier, men har bare aldri fått papirer på det. Hvert år har jeg skutt og fanget fugl. Nå tjener jeg mer på å la andre ta ut fuglene. Hvorfor skal jeg ikke kunne gjøre det? – spør Utsi.

Rypesporene følger det glisne krattbeltet langs vannet. Anders Tornensis kjører snøskuteren i sakte fart langs vannkanten. Nå, under de første dagene av fangsten, er det skuter som gjelder. Seinere, når feltene er ferdig satt opp bruker han ski når han skal røkte snarene.

Venter på kommisjonen

– På det meste har jeg hatt 1300 snareryper på en sesong. Dette blir mest som en hobby nå, helsa er ikke like god som den har vært, sier 65–åringen.

Bygdelaget har i flere år snakket om å få rettighetene sine tinglyst. Nå venter de bare på kommisjonen som skal behandle kravene.

– Inntil videre bruker vi områdene som våre egne – slik vi alltid har gjort. Og vi betaler verken for fiske, jakt eller ved, sier Utsi.

Les hele reportasjen i torsdagens papirutgave av Nordlys.