Kreftpasienter i tenårene mistet nær livet av medisin-overdose på UNN

Det var her ved sykehusapoteket ved Universitetssykehuset i Nord-Norge sprøyter ble merket feil slik at to pasienter i tenårene fikk overdose kreftmedisin.

Det var her ved sykehusapoteket ved Universitetssykehuset i Nord-Norge sprøyter ble merket feil slik at to pasienter i tenårene fikk overdose kreftmedisin.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Fredag fikk to UNN-pasienter i tenårene en mangedoblet dose av cellegiftmedisin.

Feilen ble oppdaget da pasientene ble syke av behandlingen, bekrefter viseadministrerende direktør i UNN, Elin Gullhav, til Nordlys.

- Begge skal nesten ha mistet livet, skriver VG.

Ifølge kilder avisen har snakket med, skulle de to ungdommene egentlig ha fått 12,5 milligram, men de skal i stedet ha fått 250 milligram tilført via ryggmargen.

Legene ved barneavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø skal ha fattet mistanke om at noe var galt da ungdommene ikke reagerte som forventet da de våknet.

Motgift ble sendt fra Oslo samme kveld, og først ved midnatt fredag var de utenfor livsfare, ifølge avisen.

- Beklagelig

Da det ble oppdaget at det var gitt feil medisinkonsentrasjon, satte sykehuset umiddelbart i verk nødvendig behandling for å motvirke den skadelige effekten, deriblant motgift mot medkamentet.

- Det som har skjedd er svært beklagelig. Her er det snakk om en rutinesvikt som ikke skulle forekommet, sier direktør for Sykehusapoteket Nord, Espen Mælen Hauge i pressemeldingen.

Det var ikke mulig for legene å vite at innholdet hadde mye høyere konsentrasjon enn anført da sprøytene var merket som om de hadde riktig konsentrasjon, sier viseadministrerende direktør Elin Gullhav.

- Hvem merket sprøytene?

- Det ble gjort på sykehusapoteket.

- Hvordan er rutinene for å kontrollere at doseringen er riktig?

- Det skal gjøres en dobbeltkontroll, sier Gullhav.

Aldri opplevd lignende

Mælen Hauge sier i pressemeldingen at de faste rutinene for medisinering ble fulgt.

Gullhav sier de ikke har opplevd lignende.

- Aldri.

Ifølge sykehusapoteket er dette det alvorligste avvik knyttet til legemiddelhåndtering som de noen gang har vært involvert i. Hendelsen blir sett på som svært alvorlig først og fremst for pasientene. De nærmeste pårørende er ivaretatt av sykehuset.

- Det går etter forholdene bra med pasientene. Det er vi selvsagt svært glade for, sier Gullhav.

Både UNN og Sykehusapotek Nord har rapportert hendelsen til Helsetilsynet.

OPPDATERES

Tips Oss
TLF 77610500 SMS/MMS 2470 kode NORDLYS Epost tips@nordlys.no

Artikkeltags