Vidda viste seg fra sin nest beste side og bød på dramatikk da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit torsdag besøkte reindriftsutøvere i Kautokeino.

Da kronprinsen skulle sitte på reinslede i Ardni-siidaen utenfor Kautokeino, skvatt den staselige kjørereinen og bykset av gårde med en veltet slede på slep.

I fullt firsprang satte kronprinsen etter slede og rein med én tanke i hodet:

– Det var jo å prøve å ta igjen den reinen da. Den hadde gått av gårde litt. Men jeg fikk hjelp av noen som sto der. De var flinke og fikk fatt i den, så det gikk greit, forteller en lattermild kronprins etter det lille opptrinnet i sameleiren.

Liker fart

Også for Mette-Marit endte sledekjøringen i velt da hun var passasjer hos Ante John Mahte.

– Den reinkjøringen var ikke min sterkeste side. Men på snøskuter liker jeg å kjøre litt fort, innrømmer kronprinsessen.

De to sledeopptrinnene skjedde i reindriftsfellesskapet der familiene Gaup, Siri og Logje har rein på vinterbeite, fire timer etter at Mette-Marit ledet an bak rattet til skuterfølget.

Kald tur

Med en slørete sol i øst og en klar halvmåne i vest som kulisser bar det inn over vidda. Gradestokken sank ned mot minus 30 og sto i kontrast til budskapet kronprinsparet senere skulle få fra forskerammenslutningen Ealàt. De ser på hvordan urfolk tilpasser seg en ny situasjon med global oppvarming.

– Det er ikke noen overraskelse at den globale oppvarmingen synes i naturen også her. Vi ser det mange steder at naturen viser tegn til forandringer som ikke er bare positive. Det så vi på Svalbard da vi var der i sommer, og det ser vi igjen her. Det er bekymringsfullt, sier kronprinsen.

Sonjas åpne slette

Turen til reindriftsutøverne i Aardni-siidaen skjer 40 år etter at daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja besøkte de samme familiene i 1969. Siden den gang har den åpne sletta (vadda) der Sonja og Harald i sin tid besøkte reinflokken blitt kalt for Sonjavadda. Kronprinsparet avduket et skilt ved den åpne skuterløypa inn til siidaen.

Med Nils Petter Gaup som kyndig guide ble det også anledning for Haakon og Mette-Marit å komme inn til familienes reinflokk. Her støtte de på 84 år gamle Johan N. Logje som er den eldste aktive reindriftsutøveren i området.

Fire generasjoner

Da Johan hadde stanset skuteren, lurte han på om kronprinsparet hadde tatt seg tid til å fiske da de passerte vannet ved Sonjavadda.

– Jeg var ikke klar over at det var så fint folk som kom kjørende. Det er ikke så lett å se hvem dere er når dere er utstyrt i pesk, sa Logje, som satte stor pris på også å få hilse på kronprinsparet.

– Da har jeg jo både fått møte kong Haakon på Alteidet, kong Olav, kong Harald og nå kronprins Haakon og Mette-Marit, sier Johan N. Logje til NTB.

Har det godt her

I Aardni-siidaen ble kronprinsparet varmt tatt imot av den markante Karen Anna Logje Gaup, som har vært et forbilde for samiske kvinner ved å ta ledende posisjoner i den mannsdominerte reindriftsnæringen.

– Jeg ønsker å vise dem det positive reindriftsnæringen har å by på. Ikke skremmebildet med for mange rein og dårlige beiter. Det stemmer noen steder, men ikke her. Her har reinen det godt, sier Karen Anna Logje Gaup til NTB.

Kronprinsparet fortsetter sin Finnmarks-tur fredag med å feire samefolkets dag i Karasjok. (©NTB)