Kommunetopp advarer ansatte mot journalister

Kommunaldirektør for næring, kultur og idrett i Tromsø, Stein Vidar Loftås, gikk torsdag til angrep på Nordlys i en e-post sendt til alle ansatte i kommunens kulturavdeling og til alle ansatte i flere kommunale kulturinstitusjoner.

Kommunaldirektør for næring, kultur og idrett i Tromsø, Stein Vidar Loftås, gikk torsdag til angrep på Nordlys i en e-post sendt til alle ansatte i kommunens kulturavdeling og til alle ansatte i flere kommunale kulturinstitusjoner.

Artikkelen er over 4 år gammel

Går til angrep på Nordlys etter selv å ha godkjent intervju.

DEL

Kommunaldirektør for næring, kultur og idrett i Tromsø, Stein Vidar Loftås, gikk torsdag til angrep på Nordlys i en e-post sendt til alle ansatte i kommunens kulturavdeling og til alle ansatte i flere kommunale kulturinstitusjoner.

Bakgrunnen er at Nordlys samme dag brakte et intervju med Loftås om at han som daværende regiondirektør i Telenor i 2011 avsluttet selskapets sponsoravtale med festivalen Riddu Riddu. Saken ble slått opp på førstesida i Nordlys torsdag med tittelen "Telenor ville ikke lenger forbindes med det samiske - Trakk seg som sponsor for Riddu Riddu".

LES MER: Ville ikke lenger forbindes med det samiske: Trakk seg som sponsor for Riddu Riddu

- Ikke sannheten

"Dagens forside i Nordlys er ikke fundamentert i virkeligheten," skriver Loftås i e-posten til samtlige ansatte innenfor hans fagområde. Han avslutter e-posten med en advarsel. "Vær forsiktig med journalister. De er ikke alltid ute etter å framstille sannheten."

Utgangspunktet for oppslaget i Nordlys er en evalueringsrapport festivalen selv har skrevet. Her skriver festivalen at Telenor trakk seg som sponsor da konflikten herjet om Tromsø skulle inngå i det samiske språkforvaltningsområdet.

Tidligere festivalsjef Kirsti Lervoll bekrefter overfor Nordlys at Telenor oppga språkdebatten som en av flere grunner til å stoppe samarbeidet.

Det samme gjør Stein Vidar Loftås selv i intervjuet.

- Jeg kan godt bekrefte at språkdebatten som raste i Tromsø på den tiden var én av årsakene til at Telenor trakk seg som sponsor for Riddu Riddu, sier Loftås.

Han understreker samtidig at den viktigste grunnen likevel var mindre penger i den regionale sponsorpotten.

Leste gjennom saken

Riddu Riddu deltok den gang ikke i debatten. Likevel mente Loftås det var riktig å avslutte sponsoravtalen.

"Riddu er samtidig noe av det mest kjente samiske, og det gjorde det vanskelig for meg som ansvarlig for regionen å fortsette det samarbeidet," sier han i intervjuet.

Det er kulturredaktør i Nordlys, Lasse Jangås, som har skrevet saken. Han synes det er svært merkelig at Loftås nå sier framstillingen ikke er riktig. Jangås forteller at Loftås fikk lese gjennom hele saken før den kom på trykk. Nordlys har også latt Loftås korrigere egne sitater.

- Vært upresis

Nordlys har bedt Stein Vidar Loftås kommentere e-posten han sendte ut. Han sier han ukentlig sender rapporter ut til samtlige ansatte. I denne e-posten omtalte han Nordlys fordi han reagerte på framstillingen saken fikk på forsiden.

- Blant de ansatte er det mennesker som jobber med samisk språk og kultur, og jeg følte trang til å understreke at jeg aldri har hatt noe imot det samiske.

- Men både du og festivalledelsen er sitert på at avtalen ble avsluttet blant annet på grunn av den samiske debatten?

- Det kan godt hende jeg har vært upresis. Det var en lang samtale, og jeg rotet meg inn i en diskusjon jeg aldri skulle begitt meg inn i. Poenget er at i samtalen med journalisten var både jeg og Kirsti (Festivalleder Kirsti Lervoll, journ anm) tydelig på at det var økonomi som lå bak beslutningen. Dette ble Riddu Riddu varslet om i 2010, sier Loftås.

Loftås sier han har stor respekt for Nordlys og for avisens journalister.

- Er det riktig å advare ansatte mot journalister?

- Nei, jeg mener ikke det. Men det er viktig å være bevisst av at det du uttaler kan settes inn i sammenhenger du kanskje ikke på forhånd hadde forutsett. I dette tilfellet var utsagnet nok myntet mer på meg selv enn på andre.

- Rydd opp

Sjefredaktør i Nordlys, Anders Opdahl, avviser at saken er feilaktig framstilt. Han reagerer også sterkt på kommunaldirektørens handlemåte.

- Vi har kort og godt levert sannferdig og god journalistikk. Førstesiden, og ordvalgene der, ble nøye vurdert. Dette er faktabasert, og kommunaldirektøren har fått rikelig med tilsvarsrett og anledning til å korrigere seg selv. Noe han også har gjort. Jeg er rystet over e-posten som er sendt ut internt. Dette kan vi simpelthen ikke akseptere. Og jeg forventer at byråd Jonas Stein rydder opp i dette raskt.

Byråd Jonas Stein (V) sier han har forståelse for at Loftås ønsket å avklare sin posisjon særlig overfor ansatte som jobber med samiske spørsmål.

- Hva synes du om hans advarsel til ansatte om å ha kontakt med journalister?

- På generelt grunnlag skal vi ha god og ryddig tone med pressen, og i utgangspunktet er det ingen grunn til å advare mot kontakt med media.

Artikkeltags