Miljøtjenesten i Sørfold har satt stopper for Sigmund Iversens ølkjøp. 71-åringen er forbannet.

– I seks år har jeg fått stikkere og spydige kommentarer fordi jeg ønsker å kjøpe en eller to sekspakninger på den ukentlige handleturen. Jeg lurer på om det er meg eller ølet de har noe imot, sier Sigmund Iversen som bor i omsorgsbolig i Røsvik.

Pensjonisten er uten bil og avhengig av miljøtjenesten for å komme seg til og fra butikken på Straumen. Helst vil han klare seg selv og ikke være noen til byrde.

– Jeg drar ikke engang på fester fordi jeg har sett nok av norsk drikkekultur, sier han til an.no.

Prinsippsak

– Jeg kan forstå at de ikke vil kjøpe øl når jeg ikke er med, men hva er galt med en lovlig omsatt vare når jeg er med og bærer ølet selv, spør 71-åringen.

– Jeg er glad i øl og ble kjent med engelsk ølkultur da jeg bodde sju år i England. Her hjemme er jeg aldri i konflikt med folk og går aldri på fest eller offentlige steder der det drikkes, sier Sigmund Iversen. Han innrømmer gjerne at selve ølet er blitt mindre og mindre viktig i denne saken.

– Det handler om prinsipper. Hvorfor skal ikke jeg som et voksent menneske få bestemme hva jeg vil handle og nyte. Jeg trodde pensjonisttilværelsen i Røsvik skulle kunne nytes. Men dette er ikke morsomt i det hele tatt. Jeg har et helt avslappet forhold til alkohol og lager aldri noe bråk. Ølet nytes når jeg kommer hjem, sier 71-åringen.

Ingen forklaring

– I seks år har jeg fått høre at det er galt å kjøpe øl. Stadige giftige hentydninger. Jeg har til nød fått ta med ølet i kommunens biler, men i forrige uke sa Miljøtjenesten stopp.

– Det skal ikke øl inn i våre biler, var beskjeden jeg fikk, forteller Iversen.

71-åringen hevder han aldri har fått noen forklaring på hvorfor det er slik, og har heller aldri kontaktet ledelsen for de hjemmebaserte tjenestene for å få en forklaring. Hos ledelsen i Miljøtjenesten har ikke ølkjøp vært noe tema.

Nytt for lederen

– For meg er dette helt nytt. Jeg har ikke hørt om problemstillingen en gang. Jeg har vært i denne jobben siden i desember i fjor, så det kan tenkes jeg har vært her for kort tid til å få høre noe, sier Margunn Ellingsen, leder for de hjemmebaserte tjenestene i Sørfold kommune.

Hun henviser til pleie- og omsorgsleder Kjell Eilertsen for ytterligere kommentar.

– Ikke vår sak

Omsorgssjef Kjell Eilertsen i Sørfold kjenner ikke til ølproblemene til Sigmund Iversen.

– Det er første gang jeg hører om dette. For oss har ikke dette vært noen sak i det hele tatt. Hva brukeren handler på turen vi arrangerer blir hans sak og ikke noe vi skal legge oss borti. Øl er en lovlig omsatt vare, sier Kjell Eilertsen.

– Kan det være personlige oppfatninger som ligger til grunn?

– Det vet jeg ingen ting om. I denne saken er det helt klart at en vi hjelper på handletur, må få handle de næringsmidler han vil. Både lokalt og nasjonalt er det et mål at folk og spesielt eldre, skal kunne bo hjemme og ha et fullverdig liv. Det er blant annet derfor vi yter tjenester som å bringe folk slik at de får handlet og utføre sine daglige gjøremål, sier Kjell Eilertsen.

Han ønsker nå å undersøke denne saken nærmere.