Gå til sidens hovedinnhold

Kom seg inn til slutt

Artikkelen er over 13 år gammel

Silje Ryvold og Carl Christian Hansen slapp forbi Gaza-blokaden.

Forrige uke skrev Nordlys om Silje Ryvold og resten av gjengen som prøvde å få seg inn i Gaza for å gjennomføre et kurs i prosjektarbeid, film og sirkus/teater. Det gikk dårlig, de slapp ikke gjennom blokaden og måtte gjøre vendereis.

Onsdag morgen snudde hellet.

Silje Ryvold og Karl Kristian Hansen fikk tillatelse til å slippe inn i Gaza, og tilbrakte et døgn fylt med sterke inntrykk innenfor murene.

– Vi skulle egentlig gjennomføre et tidagers kurs i Gaza, men vi fikk ikke tillatelse tidsnok. Men vi slapp inn onsdag morgen – etter mye hardt arbeid og mange telefoner. Bare vi to, av en gruppe på ti, fikk tillatelse av den israelske hæren til å slippe inn, forteller Ryvold.

Sterke møter

Ryvold og Hansen fikk møte personene de skulle gjennomført kursene med; ungdomsrådet i Gaza kommune, Young Journalists Club og Fekra Art Institute.

– Vi møtte folk og ungdom, fikk snakket mye med dem. Det var veldig flott, veldig positivt.

– Hvilket inntrykk fikk du av situasjonen innenfor blokkaden?

– Situasjonen i Gaza er ganske rolig nå, og vi var der bare i ett døgn, så det ble veldig intenst. Det var hyggelig, men vi fikk ikke tid til å se så mye annet enn folkene vi møtte. Men folk har en utrolig positiv energi her, på tross av den helt forjævlige situasjonen de lever i. Det er kanskje det som gjorde størst inntrykk; Selv om de lever under en blokade, i en horribel situasjon, så lever folk sine normale liv – akkurat som vi gjør i Tromsø. De har en enorm overlevelsesvilje, forteller Ryvold.

Frokost med ordføreren

I tillegg fikk Ryvold og Hansen tid til et møte med Gaza-ordfører Dr. Maged Abu Rahman – nærmere bestemt spiste de frokost sammen.

– Der overrakte vi han et brev fra Arild Hausberg og et sett med TIL-drakter som vi hadde fått med oss. Det var et veldig flott møte. Vi rakk også en tur innom proteseverkstedet, mange var med på en innsamlingsaksjon til dette verkstedet i 2006. Vi fikk en full omvisning og detaljert oppdatering på de 36 siste pasientene som hadde fått proteser derfra. De fortalte om deres utfordringer, og hvor mye det betyr for dem å få denne solidariteten fra folk i Tromsø, sier Ryvold.

Kjører kurs over nettet

Ryvold og Hansen er i Gaza i forbindelse med et samarbeidsprosjekt mellom Tvibit og Kulta som har bakgrunn i vennskapsbystatusen til Gaza og Tromsø. Prosjektet fokuserer spesielt på ungdom, og i denne omgang skulle gruppen fra Tromsø kurse ungdom fra Gaza i prosjektarbeid, film og sirkus/teater.

Ettersom det ikke ble noe av de planlagte kursene i Gaza, gjennomføres blant annet filmkurset via Skype over nettet.

Ryvold og Hansen drar fredag tilbake til Tromsø, der de fortsetter prosjektet som skal vare i tre år.

– Det inntrykket man får av Gaza gjennom media er veldig negativt og deprimerende. Bomber, død og triste skjebner. Det er en del av virkeligheten her nede. Men vi fikk se en annen del av virkeligheten – hverdagslivet. På tross av det som skjer her nede lever folk sine liv videre. Det var sterkt å få den siden også, slutter Ryvold.