Den norske sydpolekspedisjonen landet fredag kveld trygt på Union Glacier i Antarktis etter en ukes forsinkelse.

– De landet på Union Glacier klokken 15.45 chilensk tid, altså 20.45 norsk tid etter en fire timer lang flytur fra Chile. Beskjeden er at været er fantastisk med 28 minusgrader og nesten vindstille, sier Marte Lundberg til NTB.

Hun er presseansvarlig for den største av de norske sydpolekspedisjonene som har som mål å nå polpunktet på 100-årsdagen for Roald Amundsens flaggplanting 14. desember. Ekspedisjonen med direktør Jan-Gunnar Winther, historiker Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og eventyrer Stein P. Aasheim har måttet vente i over en uke over tiden i den chilenske byen Punta Arenas.

Ekspedisjonen over en uke forsinket

57 dager

Ferden mot polpunktet er nå over en uke forsinket på grunn av dårlig vær.

– Planen er nå å fly videre til utgangspunktet i Hvalbukta. Det blir neppe før søndag, sier Marte Lundberg.

I utgangspunktet skal ekspedisjonen bruke like lang tid som Roald Amundsen til polpunktet, nemlig 57 dager. Ekspedisjonen gjøres i forbindelse med Nansen/Amundsen-jubileet og markerer at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde verdens sørligste punkt.

Starter turen fredag

Stoltenberg venter på Sydpolen

Med i flyet til Union Glacier var også to norske og en australsk sydpolekspedisjon. Den tidligere skøyteløperen Asle T. Johansen og Gaute Grindhaug har med seg journalist Agnar Berg på ekspedisjonen, som skal starte et godt stykke lenger sør på 82 grader. Til gjengjeld skal de gå med samme utrustning som Amundsen brukte, treski med selskinnsfeller og tunge tresleder.

I kø til Sydpolen

Den siste ekspedisjonen består av Aleksander Gamme og Steffen Dahl som fra hvert sitt utgangspunkt skal gå solo til polpunktet. De av ekspedisjonene som når fram til den 14. desember vil etter alt å dømme treffe statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som planlegger å reise til den amerikanske basen på polpunktet for å ta i mot ekspedisjonene. (©NTB)