Forfatteren, journalisten og filmskaperen Kjell Fjørtoft er død, 80 år gammel. Fjørtoft døde fredag kveld etter lang tids sykdom.

Kjent forfatter

Kjell Fjørtoft ble født i Tromsø i 1930. Han var ansatt i A/S Rieber & Co.s ishavsrederi i Tromsø 1956–59, før han kom til Nordlys som sportsmedarbeider og fotograf. Han jobbet også i Lofotposten og Dagbladet. Han debuterte som forfatter i 1966 med boka "Troms med bankene utenfor". Senere har han skrevet mange bøker om blant annet den norske krigshistorien. Hans bøker og fjernsynsdokumentater om frontkjemperne og partisaner fra Finnmark som kjempet med sovjetiske styrker har vært kontroversielle.

Les Ivan Kristoffersens biografi om Kjell Fjørtoft i Store Norske Leksikon her .

Programskaper

Fjørtoft har også produsert, regissert og delvis fotografert 25 fjernsynsprogrammer for NRK. Mest kjent var en serie på fire programmer om Spitsbergen, som vakte stor oppsikt da den ble vist i farger. I tillegg til fjernsynsproduksjonen har Fjørtoft laget et trettitalls dokumentarfilmer om og fra Nord-Norge.

Han fikk Troms fylkes kulturpris i 1983.

I sine år som journalist og avisfotograf tok Fjørtoft mange tusen bilder, og 1998 deponerte han sin store negativsamling (i alt ca. 15 000) i Tromsø Museum. 1999 overlot han sitt privatarkiv til Universitetsbiblioteket i Tromsø.

"Min øy i havet"

Kjell Fjørtoft eide i mange år øya Hekkingen i Lenvik. Han kjøpte øya i 1966, og solgte den i 2006 til Jens P. Heyerdahl. Fjørtoft har skrevet om øya i boka "Min øy i havet".

I forbindelse med 80-årsdagen i mars var det premiere på Skule Eriksens dokumentarfilm om Fjørtoft, "Siste sommer på Hekkingen". Premiere for høvdingen av Hekkingen