Kirka i Manndalen brant ned

Artikkelen er over 7 år gammel

Tankbil punkterte under uttrykning.

DEL

Klokken 09.16 lørdag morgen fikk 110-sentralen i Tromsø inn melding om at bedehuset i Manndalen sto i full fyr. Brannen varte i flere timer og bygningen er totalskadd.

Operatør ved 110-sentralen i Tromsø, Tore Hagerupsen, forteller til Nordlys ved 15-tiden at mannskapene fra brannvesenet nå har avsluttet slukningsarbeidet.

- De er ferdige på stedet, og på vei inn, sier Hagerupsen.

Tankbil punkterte

Både politi og brannvesen rykket ut til brannen. Det frivillige brannkorpset i Kåfjord er stasjonert i Olderdalen, en halvtimes kjøring fra Manndalen.

På vei til brannen punkterte også brannvesents tankbil. Dette medførte at brannbilen som kom til stedet måtte kjøre ned til en elv for å hente vann til slukkingsarbeidet, fortalte Hagerupsen til Nordlys tidligere i dag.

Kan punkteringen ha medført at kirka ikke ble reddet?

- Det er klart at det kompliserer saken, men den lange kjøreturen spiller også inn, sier Hagerupsen.

Bygget i 1946

Manndalen bedehus ble bygget i 1946 og er en langkirke. En betydelig folkemengde samlet seg rundt branntomta lørdag.

- Det er ekstremt mye røyk her. Røyken ligger som et teppe over deler av bygda og det lukter svidd, fortalte Nordlys' reporter på stedet Jørn Normann Pedersen lørdag formiddag.

Han opplyser senere at taket har rast inn og at spiret har rast ned.

Drosjesjåfør varslet om brannen

Operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Eirik Kileng, sier ingen ting tyder på at det befant seg noen i bedehuset da brannen brøt ut.

Politiet vet ikke hva som forårsaket brannen. Selv om dette er den andre kirkebrannen i Troms på mindre enn ett døgn, mener Kileng det ikke er noen grunn til å tro at det er en kobling.

- Vi kan ikke se bort fra det, men det er ikke noe som tyder på at det er en sammenheng, sier han, og forteller at politiet trolig vil sende krimteknikere inn på branntomta når det blir trygt.

LES OGSÅ: Kirken kan ha blitt forsøkt påtent.

Drosjesjåføren Jonny Manndal, som oppdaget brannen, forteller til Nordlys at han først trodde det var røyk fra et bål han så.

- Jeg kjørte forbi kirka og så litt røyk. Jeg trodde det var røyk fra et bål nede på Riddu-sletta og kjørte videre for å hente en passasjer. Da jeg litt senere kjørte forbi igjen var det enda mer røyk. Jeg kjørte ned til kirka og så da at det kom røyk blant annet ut fra tårnet og jeg så flammer i vinduet. Jeg ringte da brannvesenet, forteller han til Nordlys.

Totalskadet

Nils Ole Dalvik fra Manndalen menighet kan fortelle om store skader på bedehuset.

- Huset er utbrent innvendig. Helt totalskadet. Det er kun selve skallet som står, og kirkerommet er helt ødelagt. Dette er forferdelig og veldig trist.

- Det er veldig lite strøm i kirka, og det var ikke oppvarmet i natt. Vi har ennå ikke funnet ut hva som kan ha skjedd. Det er veldig lite som kan ha antent brannen.

Artikkeltags