Kina truer med å inndra europeiske fly

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Frykter luftfartskrig mellom Kina og Europa.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det skriver Nettavisen.

EUs kvotehandelssystem (Emissions Trading Scheme) krever at alle flyselskaper som flyr i Europa betaler en klimaavgift. I første omgang skal flyselskapene betale avgifter for 15 prosent av utslippene sine.

Kinesiske flyselskaper som benytter seg av europeiske lufthavner, har blitt bedt av EU om å oppgi informasjon om flyenes karbonutslipp. Fristen var satt til 31. mars, men kinesiske flyselskaper ble instruert av myndighetene i Beijing om ikke å levere inn tallene. Tallene skal brukes av EU til å beregne klimakvotene for luftfart.

Nå sier EUs klimakommissær Connie Hedegaard at flyselskapene har frist ut uken til å levere inn dataen eller bli utsatt for tiltak.

Kina nekter

Men kinesiske flyselskaper nekter.

- Kinesiske flyselskaper er enstemmig vedrørende dette. Vi kommer ikke til å gi tallene, sier generalsekretær i Den kinesiske luftfartsforeningen, Wei Zhenzhong, melder Reuters.

EU kan ilegge flyselskaper bøter, samt inndra flyene, dersom flyselskapene ikke overholder de nye utslippsreglene.

- Vi ønsker ikke en situasjon hvor «du holder på mitt fly og jeg holder på ditt fly», sier Wei, som representerer de tre store statskontrollerte flyselskapene Air China, China Southern Airlines og China Eastern Airlines.

Kina truer med tiltak

Wei truer med å inndra europeiske fly i Kina.

- Regjeringen vil i hvert fall ta i bruk samme tiltak, og disse antisanksjonstiltakene vil være vedvarende, sier Wei.

- Men vi vil forsøke å avverge en handelskrig, legger han til.

Styreleder i Bellona Europa, Paal Frisvold, sier saken dreier seg om to viktige ting.

- Det første er at EU innfører klimatiltak som de mener må innføres rettferdig overfor europeiske selskaper og andre selskaper som vil fly til Europa. Men jeg ser at denne saken har et mye videre omfang fordi det kan sette en presidens for hvordan verden takler klimaproblematikken, sier Frisvold til Nettavisen.

- Dersom EU får gjennomslag for å innføre tiltak og beskytte seg i forhold til annen konkurranse, så er dette en modell som kan benyttes på andre områder. Skipsfart er ett område, sier han.

- Får du dette på flytransport og sjøtransport så utvikler vi et regime hvor EU bruker sitt samlede politiske og økonomiske makt for å presse gjennom tiltak som reduserer klimautslippene, sier Frisvold.

- Dette er et veiskille

Frisvold sier dette er et veiskille i internasjonal rett.

- Fra min side så er dette en veldig spennende og positiv utvikling som viser at verden går videre. Verden har ikke forandret seg siden FN ble opprettet i 1945 som var basert på at hvert land er sin egen herre. Men så ser vi at regionalt samarbeid tvinger og presser andre regioner, sier han.

Den internasjonale sivile luftfartsorganisasjonen ICAO er imidlertid svært bekymret for utviklingen.

- Vi er veldig bekymret for det som skjer mellom europeerne og Kina - gjengjeldelsestiltak. Vi er veldig bekymret for dette fordi vi ønsker at luftfarten skal fortsette å vokse, sier ICAO-president Roberto Kobeh til Reuters.

Frisvold sier at ICAO ikke er i stand til å innføre en klimavennlig politikk.

- ICAO har ikke klart å bevege seg på disse områdene i det hele tatt. De har en beslutningsstruktur som gjør at de ikke klarer å fatte beslutninger som resulterer i konkrete utslippsreduksjoner, sier han.

- Vil fortsette med trusler

Frisvold sier Kina vil fortsette med å fremme trusler, men at til syvende og sist blir det EU som vinner fram.

- Jeg har tro på at EU vil vinne gjennom fordi juridisk sett har EU en veldig god sak. USA har innført seteavgifter og Kina har innført sine egne avgifter, så det juridiske grunnlaget er vanntett. Men utfordringen er at det er første gang at klima blir brukt som den legitime saken for å innføre dette, og det er de (Kina) redde for, så det kommer til å bli mange trusler.

- Kina vet at dette er lovlig, så derfor kommer de med mange trusler, sier han.

Regjeringens klimamelding går inn for å støtte EUs tiltak på dette området.

- Det viser hvor viktig initiativ i EU er for norsk klimapolitikk, sier Frisvold.

Artikkeltags