Katolsk festdag i Domkirka

Berislav Grgic måtte be Paven om en ukes betenkningstid før han sa ja til å bli biskop i Nordland, Troms og Finnmark. Lørdag ble han innsatt som biskop.

Berislav Grgic måtte be Paven om en ukes betenkningstid før han sa ja til å bli biskop i Nordland, Troms og Finnmark. Lørdag ble han innsatt som biskop. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Til og med værgudene er på nybiskpoens side. SE BILDENE:

DEL

Berislav Grgic (49), som lørdag ble utnevnt til ny katolsk biskop i Tromsø, tok det som et godt tegn at værgudene sto på hans side under innsettelsesseremonien.

– Da jeg var på audiens hos Kongen sa han til meg at Nord-Norge nok vil bli en enda bedre opplevelse enn Oslo, forteller biskopen til Nordlys like etter at han er ordinert til biskop i Nord-Norge lørdag formiddag.

Likevel, da det ble kjent at han skulle bli biskop i Tromsø, måtte han be Paven om en ukes betenkningstid før han svarte ja til å ta flytte fra München til en liten by i Nord-Norge for å ta over et bispedømme med enorme avstander. Han fant ikke gode grunner til å si nei.

Lørdag fant ordinasjonen sted. Med over hundre tilreisende kroater, 40 prester, 15 biskoper fra Europa og en kardinal fra erkebispedømmet i München.

Prosesjon

Mange tromsøværinger tok en pause i helgehandelen i sentrum da biskoper fra store deler av Europa gikk i prosesjon fra den katolske kirke og gjennom Storgata. Vår Frue kirke ble altfor liten til ordinasjonen av bispedømmes nye biskop Berislav Grgic.

Dermed ble den største seremonielle katolske begivenheten siden Paven besøkte Tromsø i 1989 flyttet til domkirken.

– Det er en stor dag og viktig dag, sa biskop Per Oscar Kjølaas rett før høytideligheten startet.

Kjølaas gleder seg til å samarbeide med sin kollega som etterfølger biskop Gerhard Goebel som døde i november 2006.

Språkmektig

Landsdelens nye biskop sies å være en omgjengelig og ydmyk mann. Og språkmektig. Hovedordinator Bernt Eidsvik ønsket biskopelekten velkommen til Det hyggelige hjørnet da han ønsket han velkommen til Nord-Norge under talen. Han oppfordret ham også til å lære seg hele landsdelen å kjenne – og bemerket særlig et ønske om at han gjør seg kjent med kvensk og samisk kultur.

Artikkeltags