Gå til sidens hovedinnhold

Jervefall i nord

Artikkelen er over 9 år gammel

Fem jerv måtte bøte med livet på jaktas siste dag. Tre av dem møtte skjebnen i Kvænangen i Nord–Troms.

Det begynte ved tretida natt til onsdag. Da kom en mellomstor hannjerv luskende ned mot bebyggelsen øverst i Burfjorddalen. Den døde grisen i grustaket ved gården ble en for stor fristelse.

Men i hytta, 100 meter bortenfor åtet, satt Harald Kaasen jr. klar med rifla. Grisefesten ved grustaket var over før den var kommet ordentlig i gang.

– Det var litt vanskelige lysforhold med lett snøvær i luften. Skuddet traff imidlertid helt presist i brystet, forteller jegeren og peker på hullet i den pelskledte skrotten.

Den erfarne jervejegeren er godt fornøyd med at årets jakt kunne avsluttes med resultat. De to andre dyrene i Kvænangen ble skutt fra helikopter av en patrulje fra Statens naturoppsyn, i går formiddag. De skjøt også to dyr på Finnmarkssida av fylkesgrensa.

Halve kvoten ble felt

Det er nå felt til sammen 21 jerv i Troms og Finnmark siden jakta startet i høst. 11 av fellingene er gjort av SNO Kvota som ble fastsatt av Rovviltnemnda var på 43 dyr.

Leder av nemnda, Willy Ørnebakk, sier til Nordlys at det er svært gledelig at årets jakt har vært såpass vellykket.

– Det har gått langt bedre enn i fjor, og SNO har også lyktes bra med de ekstraordinære fellingene. Men det er fortsatt langt igjen til måltallet på 43, og jeg forventer at SNO?fortsetter arbeidet med ekstraordinære fellinger, sier Ørnebakk.

Harald Kaasen jr. er ikke helt sikker, men mener gårsdagens jerv er den 5. eller 6. han har felt i de årene han har hatt åte ute ved grustaket. Denne gangen gikk det med 7 netter i jakthytta før jerven dukket opp.

– Det er en svært tidkrevende jakt, og dersom jeg er heldig kan jeg få 3000 kroner for skinnet. Det er jo ikke akkurat noen stor butikk. Dersom man skal klare å oppnå målsettingen om å felle dyrene ved ordinær jakt må man premiere jegere med skuddpremie eller fellingsvederlag.

Det vil uansett bli langt billigere enn å fly rundt og skyte dem fra helikopter, sier Kaasen.