Jente (18) fra Troms tvunget til å gifte seg med søskenbarn i Afghanistan

UTBREDT: Gerd Fleischer har i mange år jobbet med tvangsekteskap som elder av Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), og mener problemet er utbredt. Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix

UTBREDT: Gerd Fleischer har i mange år jobbet med tvangsekteskap som elder av Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), og mener problemet er utbredt. Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel

Foreldrene skal ha truet med å drepe datteren hvis hun skilte seg.

DEL

FINNSNES/TROMSØ (Nordlys): Nå er foreldrene tiltalt for tvang etter paragraf 222 i straffeloven, som har ei strafferamme på inntil tre års fengsel.

Ifølge tiltalen presset foreldrene datteren til å gifte seg med sin fetter i Afghanistan, til tross for at hun ikke ville og ga klart uttrykk for dette. Foreldrene skal ha presset henne med at familien ville miste æren hvis hun ikke giftet seg.

Giftermålet ble inngått i 2010, da jenta var 18 år gammel, og ifølge tiltalen skal foreldrene flere ganger etterpå ha truet med å drepe datteren eller ta livet av seg selv hvis hun skilte seg.

Tvunget kontakt

De skal også ha tvunget henne til å holde kontakt med fetteren i Afghanistan på telefon, og slått henne hvis hun ytret ønske om ikke å snakke med han.

«Planen var at fetteren skulle få komme til Norge som familiegjenforening», heter det i tiltalen.

Familien, som var bosatt i Midt-Troms, har nå flyttet til Østlandet.

– Klassisk opplegg

Rettssaken mot foreldrene skal gå i Senja tingrett i midten av oktober. Påtalemyndigheten har ført opp 13 vitner på lista.

Politiadvokat Hanne Simonsen kaller saken «et klassisk opplegg når det gjelder tvangsekteskap», der en del av bildet er at fetteren skulle få opphold i Norge.

Foreldrenes forsvarer, advokat Olav Eriksen på Finnsnes, sier han er litt overrasket over at det ble reist tiltale i denne saken.

Han stiller spørsmål ved om politiet har en svak sak siden de bruker den generelle tvangsbestemmelsen i loven, og ikke den spesifikke bestemmelsen som går på tvangsekteskap, Sistnevnte har en strafferamme på seks års fengsel.

Han påpeker også at tvangsekteskap og arrangerte ekteskap er to forskjellige ting.

– Arrangerte ekteskap er ikke ulovlig i Norge, sier han.

Praktiske årsaker

Politiadvokat Hanne Simonsen sier man ikke bruker bestemmelsen om tvangsekteskap fordi man da må kunne bevise at ekteskapet er juridisk gyldig i det landet det er inngått.

– Dette er ikke lett når vi har med land som Afghanistan å gjøre. Av praktiske årsaker er det derfor vanlig at påtalemyndigheten i slike saker bruker den generelle tvangsbestemmelsen selv om det er tvangsekteskap det handler om. Det betyr ikke at vi har en svakere sak, framholder hun.

– Lever i beste velgående

Gerd Fleischer har i årevis jobbet med tvangsekteskap som leder av organisasjonen Selvhjelp til innvandrere og flyktninger (SEIF). Ifølge henne er problemet utbredt, ikke bare i muslimske miljøer.

– Det er ikke et religiøst fenomen. Disse ungdommene kommer fra alle de store religionene, til og med underbruk av den norske kirken. Dette er en tradisjon som lever i beste velgående i samfunn rundtom i verden, sier Fleischer.

SEIF har jobbet med ungdommer fra hele landet, forteller hun – også Nord-Norge. Årsaken til tvangsekteskap er tradisjoner, forklarer Fleischer.

– Det bunner ut i at familieoverhodet – patriarken – «eier» sine kvinner og sine barn, og bestemmer over dem. Ofte handler tvangsekteskap om å tilføre familien, som formue eller eiendommer. I andre tilfeller kan det være for å sikre noe opphold, forklarer hun.

Artikkeltags