– Jeg ser at det blir fremstilt som om vi hadde et kjæresteforhold. Men jeg har aldri hatt noe kjærlighetsforhold til Roger Ingebrigtsen. Jeg var aldri forelsket i ham. Jeg har følt meg presset til å ha en seksuell relasjon med ham, sier den 25 år gamle kvinnen.

Hun møtte Nordlys i Tromsø lørdag ettermiddag – under et døgn etter at Ingebrigtsen gikk av som statssekretær fordi forholdet mellom dem hadde blitt kjent.

Da Ingebrigtsen fredag meddelte at han gikk av, skrev han på Facebook at han innledet en seksuell relasjon til jenta da hun var 17 år. Siden har partimedlemmer beskrevet at det ble oppfattet som et ordinært forhold. Nå ønsker kvinnen å korrigere det hun mener er et feilaktig bilde av hva som har skjedd.

Hun er i dag student, og har flere verv i Arbeiderpartiet. Fordi saken blir publisert på internett, og hun ikke ønsker å bli forbundet med den seinere i livet, forteller hun historien anonymt.

– I dag har jeg det bra, og står oppreist. Jeg har kommet meg gjennom dette, mye takket være gode venner. Men jeg har hatt store plager med dette. Jeg har vært med på ting som har vært vanskelig å leve med, sier kvinnen.

Gikk på videregående skole

Hun var 16 år gammel da hun møtte Roger Ingebrigtsen for første gang gjennom en ungdomskonferanse. Den gang var hun elev i videregående skole, mens Ingebrigtsen var fylkesråd for kompetanse og utdanning i Troms.

I 2004 ble hun for første gang invitert på besøk hjem til den daværende fylkesråden.

– Jeg gikk i andre klasse på videregående skole og var 17 år gammel da jeg ble invitert hjem til ham. Jeg dro dit i den tro at jeg var invitert på en hyggelig middag med diskusjoner om politikk. I stedet ble det mye alkohol, før vi endte med å ha seksuell omgang. Jeg hadde drukket mye alkohol, og skjønte ikke hva jeg hadde vært med på, sier kvinnen.

– Etterpå begynte han å sende meg meldinger med seksuelt innhold både dag og natt. Jeg kjente stor skam, og følte at det som skjedde var min egen feil.

Jevnlig

Kvinnen forteller at hun i året 2004/2005 hadde seksuell omgang med Ingebrigtsen jevnlig.

– Jeg følte at han presset meg til å tie. Han sa at det ville få store konsekvenser for ham, dersom jeg fortalte om det, sier hun.

Ifølge 25-åringen fikk kun noen få venninner vite hva som pågikk. De fikk imidlertid klar beskjed om ikke å fortelle noe videre.

Relasjonen opphørte til slutt etter noen års tid. Etter 2008 har de to hatt lite kontakt.

- Modnet mer og mer

Hun forteller at beslutningen om å snakke om det som har skjedd, i høst modnet mer og mer.

I september gikk Ingebrigtsen ut og krevde økte straffer for seksuelle overgrep.

– Det gjorde meg rasende. I høst har jeg sagt til folk at Roger er en dyktig politiker, men et dårlig menneske.

Sist lørdag var hun sammen med sin venninne Tonje Brenna, som hun kjenner gjennom AUF. Brenna er også kjæreste med Martin Henriksen og politisk rådgiver ved Statsministerens kontor.

– Vi er gode venninner gjennom mange år i AUF, og jeg har stor tillit til henne. Da vi snakket sammen brast det for meg, og jeg fortalte alt. Dagen etter ringte hun meg opp og spurte om det jeg hadde fortalt var riktig. Da visste jeg at det ikke var noen vei tilbake, sier kvinnen.

Onsdag ble hun kontaktet av partisekretær Raymond Johansen.

– Da Raymond Johansen ringte meg valgte jeg å fortelle alt. Jeg kunne valgt å holde munn, men skjønte at tiden for å ta et oppgjør med dette kom nå eller aldri. Jeg skulle ønske jeg konfronterte dette på et tidligere tidspunkt men jeg har skammet meg veldig, sier hun.

- En ukultur

De siste dagene har hun hatt god støtte fra vennene i Arbeiderpartiet. Når Nordlys møter henne har hun med seg fylkesrådsleder Pia Svensgaard og Arbeiderpartiets gruppeleder på fylkestinget, Cecilie Myrseth.

– Dette er et overgrep, og viser en ukultur vi nå må ta et oppgjør med. For unge jenter som kommer inn i politikken og har ambisjoner så er det veldig viktig at vi tar et oppgjør med denne form for ukultur når vi ser den. Vi skal ikke ha det sånn verken i Troms Ap eller politikken som sådan at unge jenter kan brukes på en sånn måte, sier Svensgaard.

Den 25 år gamle kvinnen har ført dagbok som hun mener dokumenterer blant annet noen av sms-ene Ingebrigtsen har skrevet.

Hun ønsker ikke å kommentere om hun kommer til å politianmelde saken.

– Jeg ønsker å bli ferdig med denne saken. For meg har den allerede tatt mye tid og energi. Jeg ønsker å se fremover, fokusere på de gode tingene i livet og de jeg er glad i, sier kvinnen.

Benekter alkohol

Advokat John Christian Elden svarer på vegne av Roger Ingebrigtsen. Han har sendt denne uttalelsen til Nordlys, som en imøtegåelse på kvinnens uttalelser.

– Det er vanskelig å se grunnen til at en i dag voksen kvinne med fremtredende politiske verv plutselig i forbindelse med en nominasjonskamp offentlig fremsetter slike påstander, skriver Elden.

- Ingebrigtsen har som den voksne part i 2004 tatt ansvaret for det som skjedde ved å trekke seg fra alle tillitsverv. Det betyr ikke at kvinnen er noe offer eller at han er en overgriper. De har hatt et godt forhold helt frem til nominasjonskampen i år, og hele tiden etterpå hatt normal voksenkontakt uten seksuell relasjon. Det er to parter i denne kontakten, og hans innboks er like full som hennes, uten at han ser noen grunn til at det offentlige har noe med den å gjøre.

- Han benekter å ha skjenket eller presset henne, ut over det han allerede har tatt ansvar for i form av aldersmessig overlegenhet. Hverken han eller hun har tiet om relasjonen som er godt kjent blant mange kolleger. De har på den annen side ikke sett grunn til å sende pressemelding om det fortidige forholdet, uten at det har vært noe problem før nominasjonsmøtet nå. Offentligheten har her ingen grunn til å dra en mann ned i graven ved å bruke sex-våpenet mot han, skriver Elden, som ber om at uttalelsen gjengis i sin helhet.