Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg gikk i en felle

Artikkelen er over 10 år gammel

Her er Andrew Wenhams egen versjon om sin forbindelse med Jemaah Islamiah og den terrordømte Jack Roche

Andrew Wenham bestemte seg – etter noe nøling – for å fortelle sannheten om sin fortid til Nordlys.

Hjemme hos Sandra Maryam Moe og Andrew Ibrahim Wenham i Tromsø legger Nordlys fram informasjonen vi har hentet inn om Andrews forbindelse med Jemaah Islamiah og den terrordømte Jack Roche.

Andrew bestemmer seg etter hvert for å legge alle kortene på bordet. Dette er første gang han eller Sandra forteller historien til noen i Tromsø.

Redd

– Jeg er redd nå, sier Andrew Wenham.

– Jeg er redd for hva som vil skje, hvordan folk vil oppfatte meg og familien, og jeg er redd for å skade Alnor. Dette er som å få revet opp et gammelt sår igjen. Men jeg har bestemt meg for å fortelle sannheten om det som skjedde. Jeg har begått feil, men jeg håper folk skjønner at dette ikke har noe med Alnor å gjøre, og jeg håper at feil jeg har begått ikke vil skade Alnor unødig, sier en alvorlig Wenham.

Han forteller om hvordan han og familien kom til Australia i 1997. Dette var ikke lenge etter at han hadde konvertert til islam. I Perth ble han kjent med en annen konvertitt som het John Bennett og som trakk Wenham inn i det muslimske miljøet. Der kom han etter hvert i kontakt med Ayub-brødrene. Det var disse to som da ledet den australske grenen av terroristorganisasjonen Jemaah Islamiah (JI). Wenham sier at han visste ikke noe om JI og at han aldri tenkte på seg selv som medlem i noen organisasjon.

Paintball

– Vi begynte å spille paintball annenhver helg. (En lek som prøver å etterligne virkelige militære operasjoner, men med ufarlige «våpen», red.anm.) Vi var rundt 15 mann som drev på med dette og det ble en slags besettelse for oss, forteller Wenham.

I dette miljøet ble det også startet en klasse der det ble undervist i arabisk og i Koranen.

– Det ble også lagt vekt på i gruppen at man måtte trene og være i god form fysisk.

På et tidspunkt fikk Andrew et forslag fra Ayub-brødrene som han fant fristende.

– De spurte om jeg ville dra til Mindanao på Filippinene og delta på en treningsleir, for å være forberedt på å delta i jihad (hellig krig) for å forsvare muslimske land. Jeg syntes det høres ok ut, jeg ønsket å bli en god muslim og sa ja. Det var jo som å reise ut på et slags eventyr, slik jeg tenkte på det da.

Gevær og kniv

På JIs treningsleir på Mindanao fikk Wenham grundig opplæring.

– Vi lærte å kjempe med gevær og kniv, fikk opplæring i bruk av kart og hvordan vi skulle forflytte oss gjennom terrenget, i tillegg til marsjering og militær eksersis, forteller Wenham.

Han sier at han fortalte ikke sin kone hvor han skulle dra. Sandra visste bare at han hadde en flybillett til Malaysia, ikke at han dro videre derfra til Filippinene.

Vurdert og bedømt

Da Wenham skulle dra tilbake fra Filippinene til Malaysia, foreslo ledelsen i JI at han skulle stoppe i Kuala Lumpur og hilse på en mann som het Hambali. Wenham visste lite om mannen. Det var i virkeligheten JIs sjef for militære operasjoner og link til Al-Qaida Andrew fikk møte

– Jeg bodde hjemme hos Hambali og var sammen med ham i to døgn, forteller han.

– Hva gjorde dere og hva snakket dere om?

– Vi pratet om mye, og vi var ute på restauranter og spiste. Hambali vurderte og bedømte meg. Det var det som foregikk, sier Wenham.

Flyplassen

Wenham kom tilbake til Australia og etter en tid dukket Jack Roche opp fra Sydney. Så trengte Hambali en australier til å dra til Afghanistan for å planlegge terror på australsk jord. Roche dro og møtte blant andre Osama bin Laden – Var du på flyplassen og tok imot da Roche kom tilbake fra sin reise, slik våre kilder påstår?

– Ja, jeg var på flyplassen, for jeg var den eneste som hadde bil da. Men jeg visste ikke hva slags reise han hadde vært på. Og jeg visste ikke om hva slags planer som var lagt, sier Wenham.

Ville bombe ambassade

Noe senere fikk han høre fra Bennett hva som foregikk.

– Jeg var sjokkert. De hadde planer om å bombe en ambassade, drepe en jødisk leder –– det var jo galskap, sier Wenham.

Han var i villrede og visste ikke helt hva han skulle gjøre, forteller han.

– Jeg gikk til imamen, som var en meget respektert og god leder. Da han fikk vite hva som foregikk, ble han rasende . Det ble sammenkalt til møte og imamen ga klar beskjed: Stopp dette nå, det dere planlegger vil ødelegge for alle muslimer i Australia.

Brøt med miljøet

Etter dette bestemte Wenham seg for å bryte med miljøet.

– Jeg ville ikke ha noe mer med disse folkene å gjøre. De var «two-faced» – falske. De sa én ting og gjorde noe annet.

– Var du redd dem?

– Ja, på en måte var jeg det.

Andrew og Sandra flyttet til Jemen sommeren 2001. Der ble de i 10 måneder. Så flyttet de til Norge.

Ung og naiv

Andrew Wenham sier han angrer på at han rotet seg bort i disse folkene. Men han var både ganske ung og naiv.

– I dag får jeg en bitter smak i munnen når jeg tenker på disse menneskene. Jeg ble innblandet i noe som jeg i dag tar et klart standpunkt mot.

– Tror du kanskje andre unge muslimer kan lære noe av din historie?

– Kanskje. Jeg håper det kan hjelpe at jeg forteller sannheten om dette. Jeg gikk i en felle. Der var det ikke hyggelig å være. Det disse menneskene holdt på med er forbudt i islam, sier Andrew Wenham.

Både han og Sandra har nok gruet seg for at sannheten skulle komme for en dag.

– Nå føles det som en lettelse, sier de.