Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg ble varm, fikk gåsehud og ble helt skjelven i knærne

Artikkelen er over 7 år gammel

Finnmarkinger møtte Paven.

Foran 50.000 mennesker ute på Petersplassen ble det lille følget fra Porsanger, sammen med døpefont og laksefluer, i går velsignet av Romas til nå kanskje mest folkekjære Pave.

Med øynene festet mot Gjertsen og Aarskog som holdt døpefonten ut foran seg, stoppet Pave Frans opp, smilte vennlig og gjorde korsets tegn.

– Jeg ble varm, fikk gåsehud og ble helt skjelven i knærne. Når Paven gjorde korsets tegn ble det sølvstriper i lufta. Som et kors av sølv. Det var helt utrolig og svært rørende, sier Aarskog beveget av opplevelsen til Finnmark Dagblad.

Gjertsen, som også holdt i døpefonten, fikk øyenkontakt med Pave Frans.

Tilgitt

– Jeg så selvfølgelig rett mot Paven. Like etter at han hadde kysset et av de små barna på panna snudde han seg og det virket som om bilen han sto i skulle til å kjøre videre. Men det gjorde den ikke. Paven så direkte mot oss. Så møtte jeg blikket hans og i samme vending gjorde han korsets tegn. Det var helt fantastisk, sier en lykkelig Gjertsen som har lest at dersom man personlig blir velsignet av Paven så er man tilgitt ikke bare de synder man har gjort, men også de synder man kan komme til å gjøre.

Sikkerhetsvaktene løftet døpefonten videre mot Paven, før de etter et øyeblikk gav den tilbake til Aarskog og Gjertsen. Bilen med Paven startet så opp igjen og kjørte videre rundt hele Petersplassen med den smilende Paven som vinket og hilste til folket. Men bilen stoppet ikke flere ganger. Denne onsdagen stoppet Paven kun ved stedet langt framme hvor det lille følget fra Porsanger sto.

– Nå er det fullført. For framtiden kan det nå døpes barn i en døpefont på Stabbursnes, en døpefont som er direkte velsignet av Paven. Det er helt fantastisk. Vi kunne ikke ønsket oss mer, sier Aarskog.

Personlig

I den handlagde døpefonten lå ikke bare brødesken og alterkalken, men også et bilde av ei lita jente, noen lykkesteiner, en kopi av et vikingekors, en bibel og et 20-talls handlagde laksefluer.

– Jeg ville ha med noe fra de tre barna mine, sier Heintz Valvatne (47) som er kamerat med Gjertsen og Aarskog og som takket ja med det samme han ble spurt om å være med til Roma for å treffe Paven.

– Og nå er alt velsignet av Pave Frans. Det føles veldig godt, sier Valvatne.

Aarskog hadde lagt sin avdøde fars personlige bibel i døpefonten. En bibel som etter planen skal ligge i kapellet. Samt en kopi av korset til Olav Tryggvason og altså et tyvetalls laksefluer.

– Tryggvason var den første kristne kongen i Norge, år 995. Det var han som startet kristningen av landet vårt. Derfor tok jeg korset med. Laksefluene tok jeg med som et symbol på det vi i generasjoner har levd av i Finnmark, nemlig fisk. Jeg ønsket at Paven skulle velsigne arbeidet vårt, den rene naturen villaksen. Og det gjorde han altså.

Kommentarer til denne saken