Jan Henry T. Olsen: - Jeg har Alzheimer

Jan Henry T. Olsen

Jan Henry T. Olsen Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Snakker ut i Nordlys.

DEL

I onsdagens papirutgave av Nordlys forteller tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen (51) at han har fått diagnosen Alzheimer.

Jan Henry T. Olsen (Ap) var fiskeriminister fra 1992 til 1996 og fikk tilnavnet «No-fish Olsen» under fiskeriforhandlingene med EU.

Det var bedriftslegen i Storebrand Livsforsikring som slo alarm i fjor vinter.

Kort tid etter at Jan Henry T. Olsen ble ansatt som rådgiver i selskapet var det åpenbart at noe var galt. Jan Henry mestret ikke jobben, og gikk på en smell.

Bedriftslegen sørget for at det ble gjort en grundig undersøkelse på UNN. For et drøyt år siden ble det konstatert en skade på hjernen. At det er Alzheimer ble først slått fast for få uker siden etter tester ved Hukommelsesklinikken på Ullevål Universitetssykehus.

Tøff beskjed

Det var selvsagt en tøff beskjed å motta for Jan Henry og kona Laila Lanes. Samtidig var det en lettelse. Begge visste at noe var veldig galt, og nå fikk de endelig en diagnose å forholde seg til.

BILDER: Jan Henry T. Olsen

– Jeg har alltid levd et hektisk liv og tenkte det skyldtes stress at jeg glemte ting. Det var mange jobber, bytte av jobb og stress med å få tak i nye rutiner. Jeg lagde opplegg for meg selv for å huske på ting, sier Jan Henry i dag.

Også venner av Jan Henry vil si «Aha» når de hører om diagnosen. Rare telefonsamtaler, gjentatte og hyppige spørsmål om det samme, og enkelte pinlige øyeblikk lar seg plutselig forklare.

– Vi kan jo heldigvis le av det, også Jan Henry. Blant annet kan han, den ihuga TIL-fansen, noen ganger juble når motstanderen får mål, han klarer ikke å skille mellom de to lagene. Da tenker jeg bare at «Håper ingen så det!!», flirer Laila

Vil reise

Ekteparet er smertelig klar over at prognosen for Alzheimer er dårlig. Derfor er de opptatt av å bruke den nærmeste tiden godt.

– Vi skal prioritere å gjøre ting i lag mens jeg ennå har Jan Henry. Vi har lyst å reise. Kanskje Italia et par måneder eller den transsibirske jernbanen! I neste fase handler det om å gi Jan Henry god pleie. Men nå skal vi leve, sier de i Nordlys.

Det er også årsaken til at Laila og Jan Henry har valgt å snakke åpent ut om at han har Alzheimer. De vil at livet skal fortsette.

Nå håper de at folk som møter dem vil være åpne tilbake.

– Snakk med oss, ta kontakt som før – enten det er på Skarven eller i lysløypa. Livet går videre selv om Jan Henry husker dårlig, glemmer navn eller ikke kommer på at dere snakket sammen i går.

Roses av Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg var næringsminister mens Jan Henry var fiskeriminister i Gro Harlem Brundtlands regjering. Han er full av lovord om sin tidligere kollega fra Tromsø.

– Jan Henry har bidratt til å løfte fiskeripolitikk til et nasjonalt tema, og til å få fram hvor store muligheter næringen har og hvor viktig den er for landet, sier han til Nordlys.

– I tillegg var Jan Henry en jovial og god kollega i regjeringen, sier Jens Stoltenberg.

Artikkeltags