Jaktet kulturskatter i natta

KOSTYMER I NATTA: Nina Erdahl inviterte publikum inn i sitt kostymelager med lommelykt. Her er det Jorunn og Geir Hågensen som jakter mørkets opplevelser. I midten skimtes Oddgunn Nordheim skjult i mørket.

KOSTYMER I NATTA: Nina Erdahl inviterte publikum inn i sitt kostymelager med lommelykt. Her er det Jorunn og Geir Hågensen som jakter mørkets opplevelser. I midten skimtes Oddgunn Nordheim skjult i mørket. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Publikum nøt mørkets opplevelser i Kulturnatta.

DEL

Allerede fra fredag ettermiddag var det duket for store opplevelser i Tromsø. For første gang inviterte nemlig byens kunstnere, kulturaktører, arrangører og andre bidragsytere til ei kulturnatt smekkfull av gratis forestillinger, utstillinger, konserter, og smaksprøver på litt av hvert og ditt og datt.

Kloakkbesøk

Over hele byen var det åpne lokaler der folk kunne sjekke ut hva som foregikk innenfor dørene. I Tromsø Domkirke ble publikum invitert med på tårnvandring, i Rådstua var det åpent hus med teaterforestillinger og kurs, Polarmuseet fristet med mørke vandringer der det ble servert historier "med døden til følge".

Borte på Strandveien kunne folk dukke inn i kommunens renseanlegg for å finne ut hva som faktisk skjer med de unevnelige ting som havner i kloakken.

- Det er viktig for oss å fortelle hva som skjer her. Med dette anlegget oppfyller vi faktisk EUs rensekrav, forklarer vann- og avløpssjef Geir Helø.

Fredag kveld guidet han flere grupper med interesserte tilhørere som gjerne ville vite hvor all dritten blir av.

- Men hva har dette med kultur å gjøre?

- Vel, all kultur kommer jo ut et sted. Tenk bare på lysløypa her i sentrum - den ville ikke eksistert uten drikke, og ett sted kommer det ut, fastslår Helø.

Publikum er enig.

- Mat er jo kultur, og det havner jo her til slutt, sier Sverre Strømsland.

Laget liste

Merete Strømsland er storfornøyd med Kulturnatta så langt.

- Jeg har laget en lang liste over alt jeg vil ha med meg. Vi har vært på forelesning og på konsert i Domkirken. Dette er et fantastisk tiltak, mener hun.

Hos Helmersen Delikatesser er det flere som sjekker ut Kulturnatta. De starter med smakebiter av skinke og ost - og lokalt brygget øl.

- Det er veldig godt, fastslår Inger Kristin Benjaminsen og Marianne Kildalsen.

De har tenkt seg til Macks Mikrobryggeri og til Hålogaland Teater. Det samme vil Ann-Kirsti og John Thorstensen.

- Så langt er denne Kulturnatta kjempekoselig. Vi tenker å avslutte med konsert i kirka.

Gitta på Torget

På Stortorget kan man ikke unngå å støte på selveste Gitta Jønsson - kvinnesaksforkjemper og pioner i arbeiderbevegelsen tidlig på 1900-tallet. Det er Sadio nor teater som vekker til live Tromsøs gamle helter slik at publikum får møte dem ansikt til ansikt.

Skuespiller Klaus Løkholm Bergli synes Kulturnatta er en fantastisk idé.

- Jeg var med på ei kulturnatt i København der jeg husker vi danset tango midt på natta. Det var fullt av folk der, og det er det her også. Hadde man sett det ovenfra, så kunne man sett hvordan folk myldrer fra sted til sted.

Skal gjentas

Det er trioen Hanne Gudrun Gulljord, Tone Lein og Sandra Lorentzen som står bak Kulturnatta. Tone Lein er så langt overveldet over responsen.

- Det går kjempebra. Det er masse folk ute, og det er fullt på Polarmuseet og fullt på Kunstmuseet. Dette går bare over all forventning, og det er kjempegodstemning overalt, fastslår Lein, som har tro på at Kulturnatta nå er kommet for å bli i Tromsø.

- Ja, det må vi bare få til!

Artikkeltags