Jakter ukjent gjerningsmann: Slik skal politiet løse drapsgåten

Artikkelen er over 4 år gammel

Åstedet kan sitte på nøkkelen til hvem som tok 48-åringen av dage. Det tror krimeksperter Nordlys har snakket med.

DEL

Det var tirsdag ettermiddag at en 48-årig mann ble funnet død i sin bolig i et kommunalt leilighetskompleks på Kvaløysletta i Tromsø.

Sent tirsdag kveld bekreftet Tromsø-politiet at de mener mannen er drept. Det skyldes blant annet at avdøde hadde synlige skader og det politiet omtaler som «øvrige omstendigheter».

- Vi har drap som utgangspunkt. Alt tyder på det, sa politiinspektør Einar Sparboe Lysnes til Nordlys onsdag morgen.

Like etter klokken 12 onsdag var politiets etterforskere på plass igjen ved åstedet. Blant annet er det satt opp et hvit telt utenfor boligen.

Ingen mistenkt eller siktet

Foreløpig står politiet imidlertid uten konkrete mistenkte eller siktede i saken, opplyste Lysnes videre.

En drapsmann eller flere er altså på frifot. Det er ikke dermed sagt at politiet står på bar bakke, tror krimekspert og privatetterforsker Oddleif Sveinungsen.

- Ofte vet politiet mye mer enn det man sier. Det er kan være flere årsaker til det. Det kan påvirke vitner, spor kan skjules eller det kan være andre, taktiske grunner, forklarer Sveinungsen, som legger til at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Sveinungsen jobbet i en årrekke som vaktleder ved krimvakta i Oslo-politiet fram til november 2012. Her hadde han ansvar for etterforskningen i initialfasen i alvorlige saker som drap, ran, voldtekt og brann.

Kartlegger bevegelser

Han forklarer hvordan politiet gjerne går fram i saker der man står overfor en ukjent gjerningsmann:

- Det viktigste er å innhente vitneopplysninger i boligen og nærheten av der han. Teledata og elektroniske spor kan også være svært viktige. Slike ting er med på å tegne et bilde av tiden rundt dødsfallet, forklarer Sveinungsen.

Sturla Osen er tidligere leder i den såkalte mordkommisjonen i Kripos og har i flere tiår etterforsket drap i Norge. Han forklarer at undersøkelsene på åstedet kan foregå i flere dager.

- De gjør nå grundige undersøkelser med henblikk på å finne fingeravtrykk, fotavtrykk, DNA-spor og lignende. Åstedet kartlegges veldig grundig, noe som er flere dagers arbeid. Et åsted kan fortelle mye om handlingen, sier Osen og legger til at siden åstedet er innendørs, er det gode sjanser for å få inne tekniske spor.

Obduseres onsdag

Politiet har uttalt at de vurderer det som sannsynlig at 48-åringen ble drept i løpet av ett døgn før han ble funnet. Ifølge Osen er det helt sentralt i en drapsetterforskning som dette å fastslår dødstidspunktet.

- Da bygger man en etterforskning rundt det, forklarer han han.

Avdøde vil obduseres i løpet av onsdagen. Også det kan gi svar, forklarer Osen.

- Det vil fortelle mye om selve hendelsen. Man kan også finne DNA-spor på et lik, sier han.

Kripos ankom onsdag Tromsø for å bistå i etterforskningen - både på den tekniske biten, men også i den taktiske etterforskning. Det vil si blant annet avhør.

- Taktisk etterforskning vil si at man skaffer seg oversikt over omgangskrets og familie til avdøde. Man forsøker i første omgang å få finne ut når vedkommende sist var sett i live, hvem han var sammen med også videre. Det er også vanlig å iverksette en rundspørring for å finne ut hvem som har bevegd seg i det aktuelle området, sier Osen.

Artikkeltags