IT-sjef gikk inn i det brennende Bakehuset for å berge datautstyr

Emil Rakoczy, daglig leder i IT-firmaet Diode i Tromsø, gikk inn i det brennende Bakehuset i Tromsø for å redde datautstyret til Bakehuset.

Emil Rakoczy, daglig leder i IT-firmaet Diode i Tromsø, gikk inn i det brennende Bakehuset i Tromsø for å redde datautstyret til Bakehuset. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Det var mye som stod på spill.

DEL

Emil Rakoczy er daglig leder i IT-firmaet Diode i Tromsø som for noen få uker siden overtok IT-driften av Bakehuset i Tromsø. Natt til tirsdag denne uken skulle Rakoczy få en opplevelse han sent vil glemme.

- Jeg oppdaget klokken 22.45 at det var linjebrudd til Bakehuset. Dette er noe som skjer fra tid til annen, men en time senere blir jeg oppringt av ledelsen i Bakehuset som forteller at det brenner i bygget og at de er bekymret for datautstyret, sier Rakoczy.

Han forteller at han da gikk inn på nordlys.no og så at det brant i andre enden av bygget enn der hvor datautstyret stod, og at brannen var under kontroll.

LES MER: Brant i bil og bygning da brannvesenet kom til stedet

- Jeg hoppet i bilen og dro ned til Bakehuset. Jeg fikk tak i brannvesenets innsatsleder på stedet, og fikk forklart han at det var store verdier på spill og at vi var nødt til å berge det som kunne berges, forteller IT-sjefen.

- Hele produksjonen til Bakehuset ligger inne i disse systemene så det var mye som stod på spill, forklarer han videre.

Ikledd røykdykkerutstyr

Noen minutter senere befinner han seg i fullt røykdykkerutstyr med maske, tank og det hele.

- De trengte noen som var kjent i bygget, forteller Rakoczy.

Sammen med to profesjonelle brannmenn gikk han så inn i det brennende Bakehuset for å redde utstyret.

- Jeg hadde et ønske om å få kontroll på situasjonen, og tenkte at det var mulig å berge dette. Og så ble det bare slik at jeg gikk inn sammen med dem, sier han beskjedent.

Men han legger ikke skjul på at det å gå inn i et brennende hus ikke akkurat er lystbetont.

- Det var svart, svart, svart

- Det var en spesiell opplevelse. Det var røykfult, dårlig sikt og svart, svart, svart. Jeg stolte 100 prosent på brannmennenes vurdering, så jeg følte meg ikke utrygg, men det var ubehagelig å gå inn i røykdykkerutstyr og å puste i maske. Det var litt klaustrofobisk og det var ubehagelig å puste inn i maska, forteller han.

Rakoczy var inne i det brennende bygget i 5-10 minutter. Sammen med brannmennene fikk han berget ut utstyret.

Sammen med sine kolleger har han siden brannen jobbet døgnet rundt for å få datasystemet opp å gå igjen.

- Litt under 24 timer etter at vi mistet kontakten med serverne var de oppe og gikk igjen, forteller Rakoczy stolt.

- Vi handlet raskt og hadde litt flaks, noe som gjorde at vi kunne få systemene raskt opp og gå igjen, sier han.

Han roser Brannmannskapet i Tromsø.

- Alle var rolige, imøtekommende og ekstremt hjelpsomme. Både under brannen og dagen etterpå når de renset utstyret på dagtid. Vi er virkelig heldige som har sånne folk i brannkorpset i Tromsø, det er en skikkelig fin gjeng, sier Rakoczy.

- Fantastisk innsats

Leder for Bakehuset Inge Forsaa berømmer innsatsen til Rakoczy.

- Fantastisk innsats, sier Forsaa.

- Datafirmaet har også i etterkant gjort en veldig god jobb. Vi var jo uten datanettverk, mail, fikk ikke sendt fakturaer og så videre. På kort tid har vi nå fått dette på plass igjen, har fått tilgang til dokumenter og mail igjen. Vi er nå, 50 timer etter brannen, igang med produksjonen igjen i Tromsø, sier Forsaa.

Artikkeltags