Innrømmer sex med 17-åring

Artikkelen er over 6 år gammel

Statssekretær Roger Ingebrigtsen trekker seg fra regjeringen og som stortingskandidat for Arbeiderpartiet.

DEL

Det melder han selv på sin Facebook-side fredag kveld.

Nordlys møtte Ingebrigtsen fredag kveld. Se Web-TV: - Jeg trodde dette var historie

Årsaken til at Ingebrigtsen trekker seg er en seksuell relasjon med en 20 år yngre yngre jente som strekker seg tilbake til 2004. Ingebrigtsen var på den tid fylkesråd kompetanse og utvikling i Troms.

"I 2004, da jeg var 37 år, innledet jeg en seksuell relasjon med en 20 yngre jente. Aldersforskjellen var uakseptabel. I tillegg var personen ung tillitsvalgt i partiet. Saken er nå kommet fram. Jeg er svært lei meg for det jeg har gjort. Jeg tar konsekvensen av mine handlinger ved å trekke meg både fra nominasjonen og som statssekretær. Jeg er trist, men føler ingen bitterhet. Jeg vil fortsette å elske Arbeiderpartiet livet ut. Takk til alle dere som har heiet meg fram, støttet og hjulpet meg. Jeg beklager at jeg har sviktet", skriver Ingebrigtsen.

- Det var en utrolig feilvurdering fra min side som jeg skammer meg over. Det var ikke en ulovlig handling i strafferettslig forstand, men det var en umoralsk handling, sier Ingebrigtsen da Nordlys møter ham i Tromsø fredag kveld.

- Utrolig krevende

- Hvorfor tok du dette valget nå, åtte år etter at det skjedde?

- Jeg føler at dette var noe som var opp og avgjort. Jeg følte at vi var ferdige med det, og at vi kunne leve med det. Når det nå blir en sak, særlig så tett oppi nominasjonen, så blir det utrolig krevende. Og da synes jeg det er riktig å trekke meg fra stortingsnominasjonen for å få ro rundt den, og som en konsekvens av det også å trekke meg som statssekretær, sier Ingebrigtsen til Nordlys klokken 19.00 fredag kveld.

- Når kom det opp på nytt igjen?

- Det er noen dager siden dette kom opp. Jeg ble forelagt dette i dag, sier Ingebrigtsen.

- Hvordan har du det nå?

- Jeg har vært i kriser før, men dette er en annen type kriser. Jeg har det ikke bra, men grunnen er ikke først og fremst meg selv. Det er mine nærmeste, folk jeg er glad i, og hvordan de reagerer. For dem er dette minst like brutalt. Det er det aller vanskeligste.

Innkalt til møte

Han ble torsdag kveld innkalt til møte med partisekretær Raymond Johansen i Oslo. Fredag besluttet han å trekke seg.

- Vi var enige om hvordan det måtte bli. Jeg tok selv initiativ til å gjøre dette valget, men Raymond synes det var riktig, sier Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen har helt frem til nå kjempet en innbitt kamp om å bli nominert som toppkandidat for Troms Ap i stortingsvalget til neste år. Søndag var det lagt opp til en nervepirrende kampvotering mot Martin Henriksen under nominasjonsmøtet i Troms Arbeiderparti.

- Har du noen tanker om hvorfor dette kommer akkurat nå, så tett på nominasjonsmøtet?

- Det orker jeg ikke å spekulere i. Jeg vil ikke gjøre noe som kan få det til å høres ut som jeg enten bagatalliserer dette, eller mistenkeliggjør noen. Jeg gjorde en tabbe ved å innlede en seksuell relasjon med henne i 2004. Det er en handling jeg er fryktelig lite stolt av, men jeg mente det ble avsluttet på en verdig og skikkelig måte. Det har kommet opp igjen nå, men jeg orker som sagt ikke å spekulere i hvorfor, sier Ingebrigtsen.

- Jeg vil ikke uttrykke noen form for bitterhet eller sinne. Det som har skjedd, har skjedd, understreker han.

Så sent som torsdag ettermiddag talte han på vegne av regjeringen på Vekst i nord-konferansen Nordlys arrangerte på Rica Ishavshotel i Tromsø.

Tid med familien

Han ønsker nå å bruke tid med familien i tiden fremover.

- De blir bekymret for meg, men jeg er enda mer bekymret for dem. Jeg har stått i en del slag før, men dette blir nok den tøffeste stormen. Jeg har erfaring med å leve i medieverden, å bli eksponert og møte folk i Storgata. Personlig er jeg ikke bekymret, men jeg er bekymret for hvordan familien min skal håndtere dette - spesielt ungene mine, sier Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen har i mange år vært en av Nord-Norges mest profilerte rikspolitikere. Han startet sin politiske karriere i AUF på 1980-tallet, og var allerede i 1989 politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. I år 2000 tiltrådte han for første gang som statssekretær for Kulturdepartementet. Siden har han vært statssekretær blant annet i Helse- og omsorgsdepartementet, Forsvarsdepartementet og siden i høst i Næringsdepartementet.

Ingebrigtsen har også erfaring som journalist og kommunikasjonssjef, og var blant annet nyhetsredaktør i Nordlys i 1999.

- Hva tenker du om din politiske karriere nå?

- Det orker jeg i alle fall ikke å spekulere i. Det er fullstendig uinteressant. Det som er interessant er at familien min kommer igjennom dette. Hva som kommer i framtiden, det aner jeg ikke noe om, og politisk karriere er kanskje det jeg bryr meg minst om akkurat nå, sier Ingebrigtsen.

Artikkeltags