(Nettavisen)

Bare de siste dagene har NorSIS -tjenesten Slettmeg.n o fått opp mot 20 henvendelser. Metoden som brukes, er en ny vri på kontokapring, og NorSIS frykter dette er starten på en ny svindelbølge.

Det starter med at man får en melding fra noen man tror er en venn om å delta i en konkurranse og ender med at man har gitt fra seg kontrollen over sin Facebook-kontoen. Meldingen kommer egentlig fra en noen som har kapret vennen din sin konto.

– Deretter går vedkommende inn på Facebook-siden din og melder at de har glemt sitt passord, og ber om å få et midlertidig tilsendt til din telefon. Koden du skal få på telefonen din, er det midlertidige passordet ditt, sier leder for Slettmeg.no, Hans Marius Tessem.

– Når du sender «vennen din» denne koden, gir du dem ditt midlertidige passord til Facebook, ikke en kode for å delta i et spill. Svindleren kan da logge seg inn og ta kontroll over din Facebook-konto, sier Tessem.

Han presiserer at du kun kan motta en midlertidig passordkode på telefonen dersom totrinnspålogging ikke er skrudd på. Svindlerne er ofte raskt ute med å skru på totrinnspålogging på kontoen de har kapret, noe som gjør prosessen med å ta tilbake kontrollen over kontoen din langt mer krevende.

Hensikten med å ta over noens konto er som regel å utnytte den til å bedrive andre former for kriminalitet, for eksempel svindel eller spredning av ondsinnet programvare.

(©NTB)