Gå til sidens hovedinnhold

Inger har mobilmast én meter over hodet

Artikkelen er over 9 år gammel

Flere i borettslaget i Tromsø frykter helsekonsekvensene av strålingen fra to nye mobilmaster.

- De kom og satt det opp uten at vi var blitt informert om det. Helt over hodet på oss. Nå har flere blitt syke av strålingen fra mastene, sier Inger Lorentzen.

Lorentzen bor i Granittveien Borettslag i Kroken. Nylig ble det reist en mobilmast på taket av leiligheten hennes. Mot hennes vilje.

- Vi har fått en beklagelse fra borettslaget, men det betyr ikke at de vil fjerne den, sier den fortvilte beboeren til Nordlys.

- Jeg prøvde å snakke med utbyggerne da de begynte å arbeide i gangen min, men siden de ikke snakket norsk var det umulig å forstå hva det var de holdt på med. Nå vil ikke borettslaget være med på å fjerne mastene, sier Lorentzen.

Innenfor grensen

Statens strålevern er sikker i sin sak. Mobilmastene utgjør ingen fare for beboerne.

- Det er gjort flere undersøkelser og strålingen fra mastene er godt innenfor grenseverdiene, så lenge de er på taket av boligen, sier Gunnar Saxenbøl i Statens strålevern på generelt grunnlag.

Strålevernets grenseverdier er basisen for vurderingen fra borettslagets styre.

- I utgangspunktet er dette en typisk sak som behandles av styret. Vi har fått klare forsikringer om at mobilmastene ikke utgjør noen fare for beboerne. Med utbyggingen av mobilnettet er det behov for disse mastene, sier styreleder Bjørn Vestgøte.

Mastene vil gi inntekter som går inn i borettslagets velferdskasse, argumenterer Vestgøte.

- Vi har skrevet under på en tiårs leieavtale og det gir oss en del inntekter, klart det. Dette er penger som går rett i velferdskassa og beboerne vil få nytte av, sier styrelederen som selv bor i samme blokk som en av mastene.

Manglende informasjon

Styret mener de tar beboernes bekymringer på alvor.

- I løpet av høsten vil det bli nedsatt et utvalg som skal se på saken. Utvalget vil bestå av beboere som melder seg, i tillegg til ett styremedlem, sier Vestgøte.

Løsningen med utvalget ble godkjent med flertall under borettslagets generalforsamling i vår.

Styrelederen beklager samtidig overfor beboerne at de ikke har gitt mer informasjon om avtalen om mobilmastene før den nevnte generalforsamlingen.

Inger Lorentzen er ikke overbevist.

- De har beklaget og beklaget, men det hjelper ikke spesielt mye for oss som bor like ved mastene. Flere sier at de har merket at de føler seg syke, men det blir oversett.

- Vi hadde helt fin mobildekning her fra før, sier Lorentzen, om mastene som ikke skal hjelpe dekningen i Kroken, men på Stakkevollan.

For Ingrid Lorentzens del er det viktigste at mastene blir fjernet.

- Den ene masten er én meter over hodet på meg. Det nytter ikke å snakke med styret i borettslaget, gjentar den fortvilte beboeren.