Gå til sidens hovedinnhold

Idrettskjendis dømt for skattesvindel

Artikkelen er over 11 år gammel

Den tidligere elitespilleren er dømt for å ha unnlatt å oppgi inntekter etter pyramidespill.

I mars ble tre personer, en av dem tidligere eliteseriespiller i fotball, tiltalt i Nord-Troms tingrett for å ha unnlatt å opplyse om millionbeløp som skal være tjent inn gjennom pyramidespillselskaper.

Retten ble satt i juni og denne uken falt dommen i Nord-Troms tingrett for de tre tiltalte.

Den 34 år gamle idrettskjendisen er dømt til 30 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år, skriver iTromsø.

Overtredelse av ligningsloven

Mannen må også betale en bot på 50.000 kroner, subsidiært 20 dager fengsel.

De tre mennene som var tiltalt ble alle dømt for overtredelse av ligningsloven. Alle de har tilknytning til fotballmiljøet i Troms.

– 32-åringen fra Midt-Troms ble dømt til 120 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år. Han må også betale en bot på 150.000 kroner, subsidiært 20 dager i fengsel.

– 36-åringen fra indre Sør-Troms ble dømt til 180 timers samfunnstraff, subsidiært 20 dagers fengsel.

– Alle ble frifunnet for overtredelse av regnskapsloven, skriver iTromsø.

Skjulte millioninntekt

LES MER: Skjulte 7 millioner fra pyramidespill.

I løpet av en periode på over to år, fra 2002 til 2004, skal de tre mennene fra Troms ha unnlatt å informere skattemyndighetene om store beløper, inntjent gjennom to selskaper som forbindes med pyramidespillvirksomhet og virtuell aksjeomsetning.

Til sammen skal disse tre mennene ha holdt skjult en bruttoinntekt på omtrent syv millioner kroner i løpet av perioden, het det i tiltalen fra i vår.

Mennene hadde roller i pyramidespill av typen "LifeWealth8" og "Upside".

Oppfattet som skattefri

De tiltalte forklarte retten at de trodde inntekter på inntil 10.000 kroner var skattefri, skriver iTromsø. De oppfattet fortjenestene fra pyramidespillene som enkeltgevinster under dette beløpet. Retten slo imidlertid fast at inntektene fra selskapene ikke kunne deles opp som enkeltgevinster i skattelovens forstand.

Når et system gir gevinst et stort antall ganger, og over tid gir et overskudd, er ikke gevinsten tilfeldig, forklarte retten.

Pliktet å oppgi beløpene

Retten la vekt på at det er alminnelig kjent at inntekter av betydning som regel vil utløse skatteplikt og at de tre tiltalte pliktet å oppgi disse inntektene i selvangivelsen, ifølge iTromsø.

- Retten ser ikke bort fra at det kan ha vært liten hjelp å få ved å ringe ligningskontoret, men man har alltid den mulighet å oppgi inntekten og gjøre rede for realiteten i selvangivelsen, heter det i dommen.

Det unndratte beløpet er imidlertid vesentlig forskjellig for de tre tiltalte, noe som gir det ulike utslaget i straffeutmålingen.

Saken var blitt gammel

Retten la vesentlig vekt på at saken var blitt gammel, og særlig at det hadde gått lang tid fra de tiltalte ble pågrepet og avhørt i 2006, til rettsforhandlingene i 2010.

Dette ga grunnlag for formildende straff, mente retten.

Derfor ble den tiltalte fra Midt-Troms og idrettskjendisen ilagt betinget fengselsstraff, mens mannen fra indre Sør-Troms hadde en mer sentral rolle i pyramidespillet "Upside", skriver iTromsø.

Frifunnet

De tiltalte er frifunnet for brudd på regnskapsloven, samt dermed brudd på ligningsloven vedrørende innlevering av næringsoppgave.

- Dette forhold har hele tiden vært det store ”stridstema” med skattemyndighetene, skriver advokat Anders Christensen fra advokatfirmaet Aurstad & Co i en e-post til Nordlys.

Tingretten går dermed i mot aktors påstand og legger til grunn at de tiltalte ikke var næringsdrivende, og dermed ikke skal utarbeide regnskap eller innlevere næringsoppgave.

Dermed betyr det at skattemyndighetene har krevd for høy skatt av de tre tiltalte, med opptil 55 prosent mot 28 prosent som tingretten nå legger til grunn i sin dom. Inntekten skal beskattes som kapitalinntekt, og ikke virksomhetsinntekt ifølge dommen.