– Idretten inkluderte hele familien min

Guide: Mohammed Ahamed (29) har siden i vår vært ansatt som aktivitetsguide i Tromsø Idrettsråd. Nå jobber han i feltet mellom innvandrerfamilier og den enkelte idrettsklubb for å guide barn, ungdom og deres foreldre inn i den organiserte idrettskulturen i Norge. ? I starten prøvde jeg å tøffe meg med masse triks, men jeg oppdaget fort at Khaled lett løper rundt meg, sier Mo Ahamed og ler.  Foto: Sissel Wessel-Hansen

Guide: Mohammed Ahamed (29) har siden i vår vært ansatt som aktivitetsguide i Tromsø Idrettsråd. Nå jobber han i feltet mellom innvandrerfamilier og den enkelte idrettsklubb for å guide barn, ungdom og deres foreldre inn i den organiserte idrettskulturen i Norge. ? I starten prøvde jeg å tøffe meg med masse triks, men jeg oppdaget fort at Khaled lett løper rundt meg, sier Mo Ahamed og ler. Foto: Sissel Wessel-Hansen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mo fikk venner – og foreldrene fikk seg jobb – gjennom fotballen.

DEL

Mo var bare to år da han og familien kom fra Somalia til Tromsø. Han husker ingenting fra den første tida. Men han husker at mamma Fatima dro han med på fotballtrening i Kroken da han var fem år. Og han VET at fotballen betydde mye for hvordan han og familien opplevde de første årene i et nytt land med en helt ny kultur.

? – Jeg husker godt at mamma var veldig entusiastisk supporter. Jeg brukte å bli litt flau over at hun heiet så mye. Men jeg likte jo veldig godt at hun var så engasjert, forteller han.

Han husker at mamma Fatima fikk seg jobb i Tromsø gjennom bekjentskaper i fotballmiljøet.

– Etter en stund ville pappa også være med på kamp. Han hørte hvor mye moro vi hadde. Han fikk seg også jobb via fotballmiljøet, sier Mo og smiler.

Mo har vært med i organisert idrett siden debuten i Kroken. Han har spilt 45 eliteseriekamper for TIL, har spilt i Sarpsborg og i TUIL i to perioder.

For Khaled Hawriya (16) er organisert idrett en ny erfaring.

? – I Syria spilte vi bare i gata, sier Khaled, som også har bodd i Tyrkia.

For halvannet år siden flyttet moren, Khaled og søsknene etter pappa Said til Tromsø.

En av dem Khaled har blitt kjent med i sitt nye hjemland er Mo.

Aktivitetsguide

Pang. Et hard skudd suser i nettet på kunstgressbanen på Skarpmarka i Tromsø denne ettermiddagen. Mo og Khaled leker seg med ballen.

– Jeg prøvde å tøffe meg med noen triks i starten, men han løper jo rundt meg, sier Mo og ler.

Mo og Khaled ble introdusert for hverandre da Mo ble familiens aktivitetsguide. Mo jobber for at Khaled skal få like gode opplevelser gjennom idretten som han selv har opplevd.

I vår fikk Mo jobb som aktivitetsguide i Tromsø idrettsråd.

Hans oppgave er å være et bindeledd mellom barn, ungdom og deres familier i deres første møte med organisert idrett.

– Det er mye taus kunnskap som vi som er vokst opp med norsk idrettsliv tar som en selvfølge, sier leder i Tromsø Idrettsråd, Britt Leandersen.

Idretten som døråpner

– Idretten er en fantastisk arena for mestring, fellesskap og vennskap. For meg og min familie betydde idretten enormt mye for integrering til det norske. Og det ble en enkel vei inn. Vi fikk så mye gratis; på turneringer, på treninger og på dugnader. For oss var det fotball, men det kunne selvfølgelig like gjerne vært andre idretter, sier Mo.

Han brenner for integrering – og har satt seg som mål å ta høyere utdannelse innen sosialt arbeid.

Mo var med Khaled på de første treningene i Skarp. Han har vært på besøk hjemme hos familien – han har hjulpet med papirarbeid i forbindelse med innmelding i klubben.

Khaleds familie er den femte familien Mo er guide for siden tiltaket ble satt i gang.

– Det ligger mye taus kunnskap i den organiserte idretten i Norge. Min oppgave er enkelt å greit å guide dem inn i hva som forventes av en når man melder seg inn i en klubb.

Frivillighetens viktighet

Et kjennetegn ved idretten i Norge er den store graden av frivillighet og foreldreinnsats.

– For oss er den en selvfølge at det kreves oppfølging og dugnadsinnsats. Størstedelen av innsatsen i barne- og ungdomsidrett er frivillig og ulønnet arbeid utført av foreldrene, sier Mo.

Han opplever at familiene han har møtt gjerne vil bidra. De må bare få vite at det forventes.

– Punktlighet er en annen utfordring. Det er ikke alle som har et slik rigid forhold til tidspunkt som forventes i idretten, sier Mo.

Han har god tro på tiltaket Tromsø Idrettsråd har satt i gang for å få flere barn og unge med minoritetsbakgrunn med i idretten. Tiltaket er ikke bare forbeholdt fotball. Målet er å hjelpe barn og unge inn en idrett etter eget ønske. Det kan like gjerne være basket eller sjakk.

For Mo ble fotballen den enkle sosialiseringsveien.

– Jeg vet hva fotballen betydde for meg og min familie. Den ga meg venner, språk, opplevelser, mestring og fellesskap. Men det ga også foreldrene mine mye gratis, ikke minst og bekjentskaper og kunnskap om sosiale normer. Man lærer mye når man reiser i lag med en hel gjeng av barn og voksne på turnering, sier Mo.

Skarp-trener Torleif Braathen er glad for at Khaled har blitt en del av laget han trener.

– Han er entusiastisk og ivrig og en god spiller, sier Braathen.

Han mener klubben har et godt samarbeid med Tromsø Idrettsråd, og at guidingen Mo gjør for spillerne er noe alle parter har utbytte av.

– Jeg ser at Khaled har funnet seg godt til rette på laget. Nå har du jo blitt så trygg at du prater mye mer enn før, sier Braathen og smiler til Khaled.

Også pappa Said er glad for at familien har guide gjennom idrettsrådet.

– Jeg har selv alltid spilt fotball, men aldri organisert. Da er det fint å ha Mo med i starten, sier han.

Men på et punkt har ikke Mo klart å guide Khaled:

– Du bør heie på Newcastle.

– Niks. Barcelona. Uten tvil.

Artikkeltags